Translate

Vinhyllan

đŸ· Vinets dag firas den 22 januari đŸ·
Och det tackar vi Sankt Vincent för
som Àr vinodlarnas skyddshelgon!

Den 22 januari 304 torterades diakonen Vincent frĂ„n Zaragoza till döds för sin kristna tro. Vad som hĂ€nde med hans Ă„sna Ă€r mindre kĂ€nt, men sĂ€gnen förtĂ€ljer att en dag stannade Vincent till vid en vingĂ„rd för att prata med en vinodlare. Vincents Ă„sna passade pĂ„ att kalasa pĂ„ den nĂ€rmsta vinrankan. NĂ€r det var dags för skörd upptĂ€cktes att just denna vinranka gav extra mycket druvor. Åsnan ska med andra ord ha uppfunnit beskĂ€rningen och sedan dess beskĂ€r man nu rankorna denna dag! Saludos!



Förord
Jag har en stor förkĂ€rlek till italienska viner, men mitt hjĂ€rta slĂ„r ocksĂ„ extra slag för spanjorer och greker!
Jag köper Àven hÀr i första hand ekologiska och kravmÀrkta viner, men ibland sÄ provar jag ett vin som inte uppfyller mina krav.
Det hÀnder att jag blir besviken och dÄ drar jag mig inte för att berÀtta det. Jag tycker inte om nÀr vinet sÀtter sig som en "strÀvhÄrig tax" i gommen, utan jag tycker om viner som Àr som "chokladpudding" nÀr det nÀrmar sig svalget!

Vill du lÀra dig mer om druvsorter kan du klicka hÀr!


Min Vinhylla innehÄller viner frÄn:
Italien
Spanien
Grekland
Portugal


Generella temperaturer pÄ vin:

Rött vin – LĂ€tta och mjuka: 14-18°C
Rött vin – Kraftiga och robusta: 16-18°C
Vitt vin – LĂ€tta: 6-8°C
Vitt vin – Friska och fruktiga: 8-10°C
Vitt vin – Fylliga, smakrika och ekfatslagrade: 8-12°C
RosĂ©vin: 8-12°C

Mousserande vin: 8-12°C
Lagrad champagne: 12-14°C




Italien

Prosecco & Spumante

Baglietti Spumante RosĂ© Organic 2018 đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning 18 augusti 2018)


Eagle Hill KitchenEfter en lĂ„ng och noggrann process var vinhuset Cantina Baglietti, i norditalienska Venetien, redo att lansera sina exklusivaste mousserande viner, Prosecco och Spumante RosĂ©. 

Att Cantina Baglietti valde att vÀrldslansera sina viner i Sverige beror dels pÄ att vi svenskar Àr kÀnda för vÄr trendkÀnslighet, dels pÄ att vi har en sÀrskild förkÀrlek till rosé och framför allt för att vi gÀrna vÀljer i första hand ekologiskt.



Flaskans design Ă€r framtagen av den mycket ansedda italienske designern Raimondo Sandri. Flaskan pĂ„minner vĂ€ldigt mycket om Astoria RosĂ© Spumante Extra Dry flaska, maybe an ”Copy Cat”?!
Den hÀr skönheten inköptes redan i juni nÀr den lanserades och fick nu som först visa vad den innehöll. Det kunde inte bli ett bÀttre avslut pÄ sommaren 2018 ute pÄ Moon Hill dÄ vi lyfte vÄra glas och lÀt dofter av vit persika, citrus och sommarbÀr förenas med en elegant torr smak med inslag av hallon, citrus, mandel och hÀrligt mjuka bubblor som kittlade sÄ dÀr lagom i gommen.
En fantastisk god Spumante!

Druvor: Merlot & Raboso
Producent: Cantina Baglietti
Land: Italien
OmrÄde: Venetien
Leverantör: Core Wine AB
Systembolaget art.nr: 76873
Pris (2018): 99 kronor
Förslutning: Champagnekork-natur
Alkoholhalt: 11 %

Cantina Baglietti har anor frÄn 1800-talet. Traditionen och hantverket har förts vidare frÄn generation till generation och drivs idag av far och son. Trots sitt arv Àr vinerna moderna med en egen utvecklad jÀstkultur. OmrÄdet dÀr druvorna odlas Àr skyddat av berg men ligger samtidigt nÀra havet, vilket ger fina förhÄllanden för vinerna.



Vita viner



Tavernello Organico Collezione Trebbiano Chardonnay, 2018 đŸ·đŸ˜ƒđŸ‘ 
(vinprovning 4 april 2020)
Eagle Hill Kitchen
Det hÀr vinet Àr en klar överraskning med tanke pÄ priset!
Det Àr inte lÀtt att hitta ett bra matlagningsvin, men nu tror jag
faktiskt att jag har gjort det!

Vinet doftar mycket fruktigt, likt en appassimento med inslag av mogna pĂ€ron, Ă€pple, gula plommon och mandel.

Smaken Àr mycket fruktig, fyllig och lÀtt smörig med toner av Àpple, pÀron och
citrus. Avslutet har en lÄng lÀtt krispighet som kittlar till i tungslutet.

Jag vill inte gĂ€rna dricka det rakt av, men den Ă€r perfekt att tillaga en Risotto pĂ„, smaksĂ€tta sĂ„ser och grytor med! 😋

Druvor: Trebbiano 70%, Chardonnay 30%

Producent: Vinkoperativet Caviro i hjĂ€rtat av Emilia-Romagna Rubicone i nordöstra Italien.
LĂ€s mer om Caviro hĂ€r! 

Importör: Prime Wine Sweden AB

Det Àr inte alla Systembolag som har vinet i sitt sortiment, men den gÄr att bestÀlla.

Systembolaget nr:  79289,  69 SEK




Collevite Falerio Pecorino Organic, 2018 đŸ·đŸ˜ƒđŸ‘
(vinprovning 23 februari 2020)

Eagle Hill Kitchen
Det kan vara lite förvirrande att pecorino bĂ„de Ă€r namnet pĂ„ en druva och Italiens magnifika fĂ„rost, men det hĂ€r vinet smakar definitivt inte pecorino (fĂ„rost pĂ„ it.) – tvĂ€rtom! 

Doften har tyngd och en intensiv arom av galiamelon och grĂ„pĂ€ron. 
Smaken Àr fyllig och fruktig med fin syra och inslag av mogen galiamelon, nektarin, pÀron, citrusskal och honung.

Vinet passar perfekt till min matlagning, men i mitt tycke lite vÀl tung att dricka.

Vinet passar sĂ€kert bra till rĂ€tter av fisk eller kyckling och serveras kylt, 8-10°C.

Druvsort: 100% Pecorino

Producent: Collevite  
Importör: Chris-Wine AB

Vinet kanske inte finns pÄ ditt Systembolag, men gÄr att bestÀlla hem.

Systembolaget Art.nr: 2391, 79 SEK





Casa Marrone Appassimento Bianco  Organic 2018  đŸ·đŸ˜ƒđŸ‘Œ
(vinprovning 31 juli 2019)

Eagle Hill Kitchen
Vinet Àr skapat pÄ torkade druvor, enligt den traditionella appassimento-metoden, som fÄtt torka i den italienska solen för att sedan varsamt pressas och skapa detta mycket smakkoncentrerade vita vin.

Vinet bjuder pÄ en uppfriskande smakupplevelse med fruktiga inslag av solmogna Williams pÀron, persika, mandarin och toner av fÀrska kryddörter. Vinet kÀnns ungdomligt och spritsigt i gommen och smaken pÄminner lite om Tommasi Adorato Appassionato, men Àr lÀttare.
Det hÀr vinet funkar tyvÀrr inte i min matlagning, men fÄr vÀl godkÀnt som vin till maten!



Druvor: Chardonnay 50%, Trebbiano 30%, Fiano 10% och Falanghina 10%

Serveras vid 8-10°C till rĂ€tter av ljust kött.

Producent: Casa Marrone  

Vinhuset Casa Marrone har ett nĂ€ra samarbete mellan The Wine Team och familjeproducenten Casa Botter, en vinfirma som har sina rötter i den lilla byn Fossalta di Poave, mittemellan Venedig och Verona i den vĂ€lkĂ€nda vinregionen Veneto. 

Systembolaget Nr 78554, 99 SEK


Crudo Catarratto Zibibbo 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 13 januari 2018)

Det hĂ€r vita torra vinet kommer frĂ„n Sicilien och Ă€r gjord pĂ„ druvkombinationen Catarratto och Zibibbo. Druvan Zibibbo har hĂ€ngt med sedan antikens dagar och Ă€r mer kĂ€nd som Muscat d’Alexandrie och ger aromatiska blommiga toner som ananas och flĂ€der och Catarratto ger vinet frĂ€scha citrustoner.

Vinet doftar frÀscht och blommigt med inslag av tropiska frukter, ananas, mango, flÀder och citrus.
Smaken Àr frisk och fruktig med balanserad sötma, inslag av mogna tropiska frukter, ananas, mango och vanilj samt lime.

Systembolaget placerar in det hĂ€r vinet under "Druvigt och blommigt" (i samma kategori som min favorit Tommasi Addorato Appassionato), men vinet saknar helt fylligheten som Tommasi har och fungerar inte i min matlagning.
Crudo Àr ett somrigt vin med massor av trevliga och uppfriskande smaker och passar bra till rÀtter av fisk eller skaldjur, till grytor med sötma, asiatiska rÀtter och eller rÀtt och slÀtt som sÀllskapsdryck.

Druvor: Catarratto 75%, Zibibbo 25%

Producent: Cantine Colomba Bianca   
Importör: Oenoforos

Systembolaget Art.nr: Nr 4993, 79 kr (2018)





Tomassi Adorato Appasionate 2016 đŸ·đŸ˜đŸ‘



Vinproducenten Tommasi lanserade en ny familjemedlem den 5 mars 2012 i Systembolagets bestÀllningssortiment - vita Tommasi Adorato Appassionato och som nu ingÄr i de flesta butikers ordinarie sortiment.
Precis som röda Tommasi Graticcio Appassimento Ă€r ocksĂ„ detta vin framstĂ€llt till viss del av torkade druvor. Italienskans ”adorato” kan översĂ€ttas till Ă€lskvĂ€rd eller avgudad, och importören Hermansson & Co hoppades att Sveriges vinĂ€lskare skulle instĂ€mma .....och vad kan jag sĂ€ga utan att avslöja att vinet har blivit min favorit?

ÅrgĂ„ngarna som följde fram till 2016 har varit fantastiska till matlagning och naturligtvis till smakrika rĂ€tter av ljust kött, kyckling och fisk.
2016 ÄrgÄng Àr mindre fyllig och smakrik sÄ jag hoppas nu att vinÄret 2017 blev som 2015!

Generellt sÄ Àr Tommasi Adorato Appassionato ett fruktigt och friskt vitt vin med intensiv och fruktig doft av honung, aprikos, röd grapefrukt, sultanrussin och inslag av vanilj. Vinet har en rund fyllig munkÀnsla och vÀl balanserad syra som lyfter fram den söta fruktigheten av aprikos, torkad frukt, honung, mandel och citrusfrukt.

Om du Àr instÀlld pÄ ett krispigt avslut skall du inte vÀlja detta vin, för precis nÀr man tror att fyrverkeriet Àr över sÄ sprider sig en mjuk smörkola sig ner genom gomspalten! Och jag undrar alltid varför jag ska hÀlla en skvÀtt av denna gudomliga nektar i mina grytor och sÄser nÀr det passar alldeles utmÀrkt som det Àr i munnen??

Vinet Ă€r perfekt att laga en hĂ€rligt krĂ€mig risotto med sparris och parmesan pĂ„ och naturligtvis som smaksĂ€ttare i sĂ„ser och grytor. 

Tommasi Adorato Appassionato Ă€r, som namnet avslöjar, ocksĂ„ gjort enligt appassimento-metoden som bygger pĂ„ att man torkar en del av druvorna före pressning. 


Druvor: 90% garganega och 10% chardonnay
Producent: Tommasi Viticoltori   
Leverantör: Hermansson & Co AB

Systembolaget, Art.nr: 2147 Pris: 95:- (2020)



P.Lex Pinot Grigio 2016 đŸ·đŸ˜đŸ‘  
(Vinprovning 5 januari 2018)

Eagle Hill Kitchen
Det hĂ€r vinet beskrivs som ”Druvigt och Blommigt” av Systembolaget och eftersom Tomassi Adorato Appassionato 2016 inte uppfyller mina krav pĂ„ smak sĂ„ hoppades jag att det hĂ€r vinet skulle kompensera det i min matlagning. TyvĂ€rr visade det sig att vinet Ă€r alldeles för strĂ€vt och tunt för att kunna ersĂ€tta min favorit.

Vinet i sig Ă€r gott och lĂ€ttdrucket, men jag hittar inte nĂ„gra likheter med ”Druvigt och blommigt”. Visserligen Ă€r Tommasi Adorato Appassionato gjort till stor del pĂ„ Garganegadruvan som har inslag av mandel vilken gör att det vinet blir lite smörigt till skillnad mot Pinot Grigio som saknar den egenskapen.

Jag upplevde vinet som mindre fylligt, en aning strÀvt med toner av mogna pÀron, persika, citrus och örter. Det hÀr Àr ett vin som gör sig bra till fisk-, kyckling och vegetariska rÀtter, pÄ egen hand, men inte till matlagning.

Pinot Grigio Àr ÀndÄ en av vÀrldens mest populÀra vitvinsdruvor, kÀnd för att ge friska och mycket matvÀnliga viner. P.Lex Pinot Grigio kommer frÄn de vackra vinlandskapen i Veneto nÀra Venedig i nordöstra Italien. Vinet Àr ekologiskt och dessutom klassat som ett Veganvin dÄ det har gÄtt igenom klarningsprocessen utan animaliska tillsatser.

Druva: 100% Pinot Grigio
Producent: Icon Wines
Importör: The Wine Team Global AB

Systembolagets Art. nr: 74879, 89 kr (2020)




Roséviner


Casa Marrone Rosato Organic 2018  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(vinprovning 31 juli 2019)

Eagle Hill KitchenDen hÀr ekologiska rosén frÄn Casa Marrone Àr Ärets ultimata nykomling i vinhyllan och som jag tycker definitivt Àr hÀr för att stanna!

Casa Marrone Rosato Organico 2018 lanserades i slutet pĂ„ mars och Ă€r ett överraskande gott och mycket trevligt rosĂ©vin, fylld med bĂ€riga toner och med mycket solsken i smaken! 
Den doftar ljuvligt av smultron, den Àr torr, fruktig och frisk med inslag av vildhallon, fÀrska solmogna jordgubbar och har en liten aning spritsighet i sig.



RosĂ©n passar perfekt till mingel med smĂ„ munsbitar och buffĂ©r, och jag vet – den klarar sig alldeles utmĂ€rkt pĂ„ egen hand! 😉

Alla Casa Marrone´s smakrika, fylliga, och genuina viner Ă€r framstĂ€llda pĂ„ ekologiskt odlade druvor och odlas nere i Apulien vid den italienska stövelns klack. Vissa av vinstockarna Ă€r uppemot hundra Ă„r gamla. Tack vare det varma klimatet i regionen fĂ„r druvorna mogna fullt ut, vilket i sin tur ger fylliga och smakrika viner som gjort Apulien sĂ„ populĂ€rt bland vĂ€rldens vinĂ€lskare.

Casa Marrone´s signum Ă€r spago –det karaktĂ€ristiska snöret som finns pĂ„ varje flaska och sĂ€tts pĂ„ plats för hand hos Casa Botter. Namnet Casa Marrone (it. bruna hus) Ă€r en hyllning till de jordfĂ€rgade bruna hus som Ă€r sĂ„ typiska för arkitekturen runt vingĂ„rdarna dĂ€r druvorna till Casa Marrones viner vĂ€xer.

Druvor: 55% Negroamaro, 35% Montepulciano, 10% Lambrusco 
Producent: Casa Marrone  
Importör: The Wine Team GlobalAB  

Systembolaget Art.nr: 79108, 99 SEK





Valle Reale Cerasuolo RosĂ© Organic 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ  
(vinprovning 27 juli 2017)

Valle Reale RosĂ© har fĂ„tt en ny design med relieftryck direkt pĂ„ flaskan som lĂ„ter det vackra korallrosa vinet komma helt till sin rĂ€tt. Vargen sitter pĂ„ hedersplats, omgiven av texten ”Vino d´Abruzzo viticoltori fra i parchi” – Vin frĂ„n Abruzzo frĂ„n vinodlaren i parken. Den nya designen fĂ„r ett extra lyft av en sommardress i form av ett vackert och skirt pappersomslag. Perfekt om du vill ge bort en flaska i present.
Bakom den nya designen stÄr designbyrÄn Motherland.
 
InnehĂ„llet Ă€r densamma som dĂ„ jag provade det första gĂ„ngen 2015 – helt underbart gott!




RosĂ©vinet Ă€r torrt, friskt och fruktigt med toner av körsbĂ€r, citrus och örter. Perfekt som ”pergola”-vin, men med en karaktĂ€r för att matcha matiga sallader, kyckling, grillade skaldjur eller ett fat med italienska delikatesser.


Valle Reales vingĂ„rdar ligger i provinsen Abruzzo i östra Italien. 

Högt uppe i Lagabergen ligger odlingarna i en orörd miljö, mitt i en nationalpark dÀr vargar rör sig fritt. som Àr kÀnd för sina vilda vargar. Den karga naturen och det tuffa klimatet gör druvorna hÀrifrÄn extra rika pÄ smak. HÀr har man sedan lÀnge odlat i samklang med naturen, men nu vill man göra det klart och tydligt för konsumenterna och EKO-certifierar alltsÄ vinerna. Ekologiskt vin betyder i de flesta avseenden att man odlar som förr i tiden, alltsÄ utan andra bekÀmpningsmedel Àn smÄ mÀngder kopparsulfat och svavel som inte tas upp av druvorna. Naturgödsel i stÀllet för konstgödsel Àr ocksÄ en sjÀlvklarhet.

Druva: Montepulciano


Vinproducent: Valle Reale

Systembolaget, Art.nr: 2242 (89:-, 2017)





Tomassi Baciorosa Appasionato 2015  đŸ·đŸ˜đŸ‘

Baciorosa betyder ”den rosa kyssen” och Ă€r enligt min utsago en perfekt beskrivning av detta rosĂ©vin som fĂ„r smaklökarna att jubla högt och som nĂ€stan vĂ€grar att slĂ€ppa taget om hĂ€rligheten vidare ner i strupen! 

Till skillnad mot ”vanliga” rosĂ©viner som Ă€r ljusrosa Ă€r det hĂ€r ett moget, smakrikt och uttrycksfullt vin med en mörkare nyans av rosa. Den har en ungdomlig doft av citrus, mogna söta körsbĂ€r, vildhallon och skogssmultron. 

Rosén Àr ett perfekt vin till exempelvis en Ceasarsallad.


Rosévinet Àr gjort pÄ druvorna corvina, rondinella, molinara, negraomaro och primitivo som kommer frÄn vingÄrden i Veneto och Masseria Surani i Apulien.

Systembolaget, Art.nr: 72433,  89:- (2017)




Röda viner


Passorone Appassimento Organic   đŸ·đŸ˜ƒđŸ‘ 
(Vinprovning 21 mars 2020)

Eagle Hill Kitchen
Det hĂ€r Ă€r ett överraskande gott italienskt vin framstĂ€llt pĂ„ en blend av druvorna Merlot, Sangiovese och Cabernet Sauvignon.

Det Ă€r ett lĂ€tt fylligt och smakrikt vin med generösa inslag av mörka körsbĂ€r, plommon, fĂ€rska örter, choklad, vanilj, kaffe och fat. 
Vinet har lagrats pĂ„ franska ekfat i 6 mĂ„nader vilket ger vinet en vacker rubinröd fĂ€rg, hĂ€rliga aromer och en vĂ€lbalanserad fruktig doft med inslag av körsbĂ€r, fat och vanilj. Avslutningen Ă€r hyffsat lent och eftersmaken Ă€r lĂ„ng och ger mersmak! 

Producent: Vini Buoni AB
Leverantör: Oenoforos AB

Systembolaget nr: Nr 78625, 99 SEK


Gran Passicone Rosso Organico 2018  đŸ·đŸ˜ƒđŸ‘ 
(Vinprovning 16 december 2019)

Eagle Hill KitchenNyheten Gran Passicone Rosso Organico Ă€r producerat av Nordic Sea Winery. För att garantera en jĂ€mn och hög kvalitet kommer druvorna frĂ„n noggrant utvalda odlare runt om i Italien.

Vinet har lagrats pÄ franska ekfat i 6 mÄnader vilket ger vinet en fin textur, hÀrliga aromer och en vÀlbalanserad fruktig doft med inslag av körsbÀr, fat och vanilj.

Smaken Àr ungdomlig och generöst fruktigt med inslag mörka bÀr, plommon, choklad, vanilj och fat.


Och tro det eller ej, men den hÀr nykomlingen fÄr mer Àn godkÀnt av mig och den passar utmÀrkt till bÄde kött, fisk och fÄgel!

Druvor: Montepulciano, Primitivo, Sangiovese

Importör: Oenoforos AB

Art. nr Systembolaget: 70971, 99:- 1 L






Passicone Rosso Organico  đŸ·đŸ˜đŸ‘ 
(Vinprovning 5 april 2019)

Eagle Hill KitchenNyheten Passicone Rosso Organico är ett ungdomligt och fruktigt vin. 

Doften domineras av mörka bÀr, körsbÀr och blÄbÀr, fÀrska örter och vanilj.

Det Ă€r ett lĂ€ttdrucket vin med bra fyllighet och med fruktigt inslag av fat, blĂ„bĂ€r, körsbĂ€r och vanilj. 
Syran Ă€r balanserad och tanninerna Ă€r mjuka. 

Vinet passar utmÀrkt till rÀtter av ljusare kött, kyckling och lagrad ost.


Druvor: Primitivo, Montepulciano och Sangiovese samt internationella druvsorter som Cabernet Sauvignon och Merlot.

Druvorna till vinet kommer från noggrant utvalda odlare runt om i Italien och importeras av Oenoforos och produceras av Nordig Sea Winery i Simrishamn.

Producent: Nordic Sea Winery
Importör: Oenoforos AB

Art. nr Systembolaget: 72169, 89 SEK, 1 L (2019)




Amicone Rosso Veneto  2014  đŸ·đŸ˜đŸ‘ 
(Vinprovning 24 mars 2018)

Eagle Hill Kitchen
Det Ă€r inte alla som fĂ„r en italienare i födelsedagspresent! 🎁😋
Amicone Àr ett modernt vin frÄn vackra Veneto i nordöstra Italien. Vinet Àr delvis gjort pÄ torkade druvor vilket resulterar i ett hÀrligt komplext vin och Àr dessutom ett mycket prisvÀrt alternativ till Amaronevinet. Amicone Àr Àven kÀnt som "Baby Amarone" dÄ detta vin framstÀlls i enlighet med Amaroneprincipen.
Druvorna Corvina, Molinara och Rondinella och andelarna varierar frÄn Är till Är, men stilen Àr densamma över tid, vilket Àr viktigast för producenten. Normalt dominerar dock Corvinadruvan.

Doften Àr fruktig med inslag av fat, mörka körsbÀr, katrinplommon, choklad och salvia. Smaken Àr fruktig med inslag av fat, mörka körsbÀr, vanilj, russin och viol.

Vinet passar utmÀrkt till rÀtter av vilt, nöt eller lamm och Àr ett förtrÀffligt val av vin nÀr det kommer till det italienska köket. Gifter sig Àven bra till en bit lagrad hÄrdost.
Ett bra val bÄde till vardag och fest!

Den hĂ€r Ă„rgĂ„ngen, 2014, kan du om du vill, lagra i max 3 Ă„r (11°C), men vinet bör drickas nu.

Druvor:  Corvina, Molinara, Rondinella
Sockerhalt: 10 g/l
Producent: Cantine di Ora
Vinmakare: Fiorenzo Franceschi
Leverantör: Chris Wine AB

Systembolagets art. nr: 74756, 99 kr


Valle Reale Montepulciano d'Abruzzo Organic 2014  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 14 januari 2018)

Valle Reale Montepulciano d’Abruzzo Ă€r förmodligen det enda rödvinet i vĂ€rlden vars druvor vĂ€xer i en nationalpark. Vinegendomen Valle Reale produceras i regionen Abruzzo pĂ„ den italienska ostkusten, i jĂ€mnhöjd med Rom. Det Ă€r en idealisk plats för den som vill odla vin i samklang med naturen. NĂ€ra en fjĂ€rdedel av ytan upptas av nationalparker och naturreservat som skyddas av en bergskedja. Nu har man ocksĂ„ EKO-certifierat sina viner. Ekologiskt vin betyder i de flesta avseenden att man odlar som förr i tiden, alltsĂ„ utan andra bekĂ€mpningsmedel Ă€n smĂ„ mĂ€ngder kopparsulfat och svavel som inte tas upp av druvorna. Naturgödsel i stĂ€llet för konstgödsel Ă€r ocksĂ„ en sjĂ€lvklarhet.

NĂ€r EKO-succĂ©n kom med Ă„rgĂ„ng 2014 i juni 2017, fick flaskan en helt ny design som lyfter fram vinets ursprung i nationalparken som Ă€r kĂ€nd för sina vilda vargar och orörd natur. Den nya etiketten gör mig nu lite förvirrad, vargen Ă€r utbytt till ett lejon!..... lejon i Italien??? 
Hur tĂ€nkte de nu? 

Valle Reale Montepuliciano d’Abruzzo 2014 Ă€r en Ă„rgĂ„ng med generös fruktighet och tydliga toner av mörka körsbĂ€r, salvia, korinter, choklad och vanilj samt en avslutande kryddighet. Kanske en aning strĂ€v i slutĂ€nden och det beror med all sannolikhet pĂ„ salvian som slĂ€par sig efter de andra smakerna.

Vinet passar utmÀrkt till smakrika höstrÀtter av lamm och nöt, men Àven till den goda vardagsmaten som krÀmiga pastarÀtter, pizza, lasagne och tacos.
Serveras vid 16-18°C till rĂ€tter av flĂ€sk- eller lammkött.

Druva:  Montepulciano
Producent: Valle Reale   
Importör: The Wine Agency Sweden AB

Systembolaget Art.nr: Nr 2355, 99 kr (2018)




Palazzo Mio Rosso Organic 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 8 december 2017)

Eagle Hill Kitchen
Tro det eller ej, men den hĂ€r italienaren Ă€r en riktig höjdare med tanke pĂ„ priset!

Producenten Nordic Sea Winery som Àgs av Oenoforosgruppen startade 2008 ett ultramodernt vineri och produktionsanlÀggning i Simrishamn. Druvor hÀmtas frÄn hela vÀrlden varefter de förÀdlas, lagras och buteljeras.

Palazzo Mio Rosso´s druvor kommer frĂ„n ekologiska vinodlingar i Apulien, men tyvĂ€rr hittar jag inte namnet pĂ„ vinmakaren till denna fantastiska Ă„rgĂ„ng.

Vinet har en ungdomlig och fruktig doft som Äterges i smaken som Àr generöst fruktig med inslag av solmogna körsbÀr, björnbÀr, plommon, örter, choklad och en aning vanilj.

ÅrgĂ„ngen Ă€r sĂ„ bra att den till och med fĂ„r ersĂ€tta mitt favoritvin Ricossa Barbera Appassimento som Ă€r en bestĂ€llningsvara, nĂ€r det har tagit slut i min vinhylla!

Druvor: 34% negroamaro, 33% primitivo och 33% sangiovese.
Sockerhalt: 10 g/l

Ursprung: Apulien, Italien 
Producent: Nordic Sea Winery   
Leverantör: Oenoforos AB   

Systembolaget Art.nr: 2009, 65 kr (2018)




Tommolo Organic Montepulciano 2016  đŸ·đŸ˜•?
(vinprovning 20 oktober 2017)

Eagle Hill Kitchen
Tommolo Organic Montepulciano Àr baserad pÄ den inhemska druvan Montepulciano. Druvorna har skördats för hand och efter att druvorna har blivit pressade har de fÄtt ligga tillsammans med musten i cirka en vecka (macenerat). DÀrefter har druvsaften jÀst pÄ stÄltank med daglig nedtryckning av skalmassan och delar av vinet lagrades sedan i 12 mÄnader pÄ gamla franska ekfat

Den hÀr processen ger en komplex, mjuk ton med mycket frukt i doft. Smaken blir kryddig med inslag av choklad, mörka körsbÀr, plommon och salvia.


Vinet marknadsförs som ett fylligt, fruktigt och kryddigt rött vin med inslag av choklad, fat, mörka körsbĂ€r, plommon och salvia, men jag tycker faktiskt att prislappen Ă€r för lĂ„g för att nĂ„ upp till mina förvĂ€ntningar. Jag upplever vinet som tunt och utan att tala vinsprĂ„k sĂ„ tycker jag att vinet Ă€r ”fjutt”, dvs den borde ha fĂ„tt mogna till lite innan den hamnade i flaskan.

Jag provade vinet till min Osso Buco pÄ flÀskytterfilé och Risotto, men vinet hade sÀkert gjort sig bÀttre tillsammans med en Saltim Bocca dÄ jag tycker att salvian i vinet tog över alldeles för mycket.
Vinet vinner pÄ att dekanteras och bör serveras vid 16-18o.
Det passar sÀkert Àven till grillade rÀtter, lagrade italienska ostar och charkuterier.

Vinhuset Chiusa Grande Ă€gs och drivs av vinosophen Franco D’Eusanio.
Vinhusets 50 hektar vingĂ„rdar, varav 13 hektar befinner sig inom DOC Montepulciano d’Abruzzo, strĂ€cker sig över Abruzzos gröna kullar. Med respekt för gamla Abruzzo traditioner och enligt ekologiska principer odlar Franco druvor med passion och noggrannhet. Chiusa Grandes viner speglar jordbrukstraditioner mer Ă€n modesvĂ€ngningar.
Vill du vet mer om vinhuset klicka hĂ€r! 

Druva: Montepulciano
Producent: Chiusa Grande 
Leverantör: Winepartners Nordic AB

Systembolaget Art.nr: 79167, 69 kr

Vinet Àr en bestÀllningsvara och du kan lÀtt bestÀlla det direkt med att klicka hÀr:






Borgi Nero d´Avola Organic 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(vinprovning 13 oktober 2017)

Eagle Hill Kitchen
En av höstens vinnyheter Ă€r det ekologiska vinet Borgi Nero d’Avola och Ă€r till 100% gjord pĂ„ Siciliens premiumdruva Nero d’Avola.
PÄ denna italienska ö, som hamnat pÄ alla vinÀlskares lÀppar de senaste Ären, blir druvorna ovanligt smakrika tack vare ett perfekt klimat och öns vulkaniska jordmÄn.

HÀr lÄter vinodlarna druvorna som lever i samklang med den omgivande naturen sitta kvar pÄ rankorna och mogna tills lÄngt in pÄ hösten. Denna metod ger kraft och koncentration samtidigt som syran blir fint balanserad.

Borgi Nero d’Avola Ă€r framstĂ€llt av vinmakaren Alessandro Botter som Ă€r internationellt kĂ€nd för sina ekologiska och karaktĂ€rsfulla viner av högsta kvalitet.

De hÀr druvorna kommer frÄn hans ekologiska vingÄrdar pÄ Sicilien till skillnad frÄn Borgi Organico som görs pÄ druvorna Primitivo och Negroamaro och som odlas ekologiskt i olika regioner pÄ fastlandet.
Jag försökte minnas mig tillbaka till november 2016 dĂ„ jag provade Borgi Organico och som jag dĂ„ gav ett högt betyg, och faktum Ă€r  - att bĂ„da vinerna Ă€r i ”Top notch class”!

Borgi Nero d'Avola bjuder pÄ lyxiga toner och smaker av mörka mogna körsbÀr, plommon, viol, choklad och det försvinner mjukt nerför gommen medans
smaklökarna som slÄr kullerbyttor!

Jag provade vinet till min möra EntrecĂŽte tillsammans med Majobutter med vitlök sĂ„ det passar sĂ€kert alldeles utmĂ€rkt till mustiga grytor, pastarĂ€tter med parmesansĂ„s, eller varför inte bara njuta av vinet pĂ„ egen hand i gott sĂ€llskap?!

Druva: Nero d'Avola
Producent: Cantinetta Vini
Importör: Chris Wine & Spirits
Systembolaget Art. nr: 79507, 99 kr




Ecoltura Valpolicella 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 17 oktober 2017)

Eagle Hill Kitchen
Det Ă€r alltid lika spĂ€nnande att prova nya ekologiska viner och det var av en ren tillfĂ€llighet som jag upptĂ€ckte den hĂ€r lilla lĂ€ttdruckna italienaren nĂ€r jag botaniserade pĂ„ ett ”frĂ€mmande” Systembolag! 
Vinet införskaffades i första hand till att ackompanjera min svampkorg under rensningens gĂ„ng tillsammans med Los Careros, en spansk ost som jag blev rekommenderad att prova pĂ„ ICA Maxi i Handen. Jag förstod att nĂ€r flaskan var tom sĂ„ hade vinet ocksĂ„ passat alldeles utmĂ€rkt till min fĂ€rdiga middag!

Vinet har en djupröd fĂ€rg och en stor doft med toner av körsbĂ€r, mörka bĂ€r och örter. Smaken Ă€r fyllig, mycket fruktig och med fin balans av ett lĂ€tt inslag fat, en djupare av körsbĂ€r, russin, choklad, hallon och vanilj vilket ger en elegant avslutning med bra lĂ€ngd.
Vinet passar till allt, lite kraftigare köttrĂ€tter pĂ„ vilt med smakrika tillbehör, till torskrygg eller varför inte bara till lite goda ostar eller bara som ett tillbehör med goda vĂ€nner?!
Vinet kan lagras i 2-3 Ă„r enl. vinroducenten.

Druvor: Corvinone 50%, Rondinella 30%, Corvina 20%
Systembolaget Nr 79125, 109:-

Ecoltura Valpolicella tillverkas i samarbete med vinproducenten Fasoli Gino som Àr en av Valpolicellas ledande ekologiska vinproducenter. En familjeÀgd producent som har sin bas utanför Verona.




Ca’Marrone Appassimento Organic 2016  đŸ·đŸ˜•?
(Vinprovning 12 augusti 2017)

Eagle Hill Kitchen
Ca´marrone Appassimento Ă€r framstĂ€llt enligt traditionsenlig Appassimento-metod. Druvorna har frodats i symbios med naturen och efter skörd torkat lĂ„ngsamt i solen, vilket skapat en hög koncentration och smakrikedom. Efter varsam och lĂ„ng vinifikation har vinet lagrats pĂ„ ekfat och framstĂ€llt en kraftfull karaktĂ€r av mjukt mogna körsbĂ€r, plommon, choklad och madagaskarvanilj.
Vinet Àr hantverksmÀssigt och snyggt buteljerat och har förseglats med Casa Marrones traditionsenliga sigill, spago.

Ca´marrone har en kraftfull och koncentrerad smak. Det Ă€r relativt mjukt och behagligt med inslag av mogna mörka körsbĂ€r, plommon, choklad och madagaskarvanilj som tyvĂ€rr fĂ„r ett avslut av brĂ€nt bildĂ€ck. Vinet behöver dĂ€rför luftas ordentligt innan det serveras.

Ca´Marrone passar bra till grillrĂ€tter, italiensk chark och till krĂ€miga pastarĂ€tter.
Jag serverade vinet till min ”Volainbocca” (falsk Saltimbocca) och jag tyckte inte att vinet blev följsamt, kanske gillar den inte salvia eller serranoskinka!

Druvor: 60% Negroamaro, 25% Merlot och 15% Primitivo
Producent:  Casa Marrone  

Systembolaget, Art.nr: 73570, 99 kr (2017)



Passitivo Primitivo Organico 2015  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 15 juli 2017)
Eagle Hill Kitchen

För att fÄ fram det perfekta vinet tillsÀtter man i varje ÄrgÄng ca 15% av tidigare Ärs skörd, som lagrats ett Är pÄ franska och amerikanska ekfat för att ge ytterligare djup till vinet.
Resultatet blir ett generöst och fruktigt vin med inslag av fat, mörka körsbÀr, katrinplommon, kaffe, vanilj och med ett sammetslent avslut!
FÀrgen Àr rubinröd, med en komplex bukett, som pÄminner om körsbÀr, hallon och röda vinbÀr.
Lagringen pÄ ekfatens Äldrande ger vinet en behaglig rostad och kryddig arom.




Servera vinet till grytor, lite kraftigare pastarÀtter och med glÀdje till grillat kött av nöt eller lamm. Passar ocksÄ utmÀrkt till ostbrickan.
Ett gott vin med andra ord! 😋

Druva: 100% Primitivo
Vinproducent: Paolo Leo, Apulien
Lanserades 1 juni 2017.

Systembolaget, Art.nr: 3300, 99:- (2017)

Om Paolo Leo
Familjeproducenten Paolo Leo drivs av vinmakaren Paolo Leo tillsammans med sönerna Stefano och Nicola. Paolo Àr uppvuxen pÄ en vingÄrd och har alltid haft en stor passion för vin. Till skillnad frÄn sin far- som sÄlde familjens vin till kooperativen, valde Paolo att sÀlja vinerna under eget namn. Som vinmakare har han gjort sig kÀnd för att kombinera gamla tiders vintradition med modern kunskap.
Paolo Leos vingĂ„rdar ligger utspridda i en triangel emellan stĂ€derna Brindisi, Taranto och Lecce vilket utgör hjĂ€rtat av Salento. Vinrankorna har en medelĂ„lder pĂ„ hela 45 Ă„r och vĂ€xer som klassiska ”alberello”, dĂ€r druvklasarna vĂ€xer fritt utan hjĂ€lp av spaljĂ©er. De odlar primĂ€rt de blĂ„ lokala druvsorterna Primitivo, Negroamaro, och Malvasia Nera. Förutom de egna vingĂ„rdarna i Salento omrĂ„det köper Paolo Leo Ă€ven sen gammalt frukt frĂ„n andra delar av Italien som han sedan gör prisbelönta viner av.




Vinistella La Passione Organic 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 24 juli 2017)
Eagle Hill KitchenVinistella La Passione Àr ett lÀttdrucket fylligt och smakrikt vin fyllt av italiensk passion och tillverkad pÄ Nero d'avola druvan.

Vinet har smaker och dofter av mörka bĂ€r, vanilj och choklad.
Den har en len och angenĂ€m avslutning vilket gör att mina smaklökar njuter i fulla drag innan de slĂ€pper taget för att vĂ€rma mig inombords denna ruggiga sommarkvĂ€ll!

Vinet kommer att passa perfekt tillsammans med den grillade sommarmaten, till en krĂ€mig pasta, italienska charkuterier eller som vid provtillfĂ€llet - helt pĂ„ egen hand! 😉

Vinproducent: ViniMundi

Systembolaget, Art.nr: 81603, 79:- (2017)




Villarini Nero D´avola Organic 2016  đŸ·đŸ˜•?
(Vinprovning 6 maj 2017)
 
Eagle Hill KitchenVĂ„rens stora smaksensation - eleganta Villarini i vĂ€lklĂ€dd kostym! Vinmakare Brian de Faveri*) har med ekologiska Villarini valt att ta fram ett exklusivt vin av högsta kvalitet pĂ„ Siciliens premiumdruva nummer ett, Nero DÁvola, "Den mörka, eller svarta, frĂ„n Avola", en blĂ„ druva som ger robusta röda viner och som karakteriseras av smakrika björnbĂ€r och plommon. Villarini har sedan lagrats pĂ„ ekfat, buteljerats och slagits in i en elegant papperswrap med vackra motiv och en lyrisk beskrivning, för ett fullĂ€ndat resultat. 



Doften Ă€r en aningen för pepprig och sticker till i nĂ€san, men med luftning sĂ„ blir doften nĂ€stan okey. 
Smaken Ă€r naturligt bĂ€rig (och lite kĂ€rv) av körsbĂ€r, björnbĂ€r, plommon med ett örtigt inslag av salvia och lakrits. Lagringen pĂ„ ekfat gör att den fĂ„r sin typiska karaktĂ€r av vanilj och choklad. 

Vinet fĂ„r godkĂ€nt av mig, men det hĂ€r Ă€r inget vin jag köper igen eftersom jag inte tycker om kĂ€rvhet/strĂ€vhĂ„riga taxar.

Villarini passade helt okey till min Cannelloni och den kan sÀkert passa bra till antipasti pÄ grillade grönsaker och charkuterier och till lagrade ostar.

Systembolaget, Art nr: 75285, 99:- 

*) Att hitta information om den vÀlrenommerade vinmakaren Brian de Faveri pÄ google visade sig vara lika med noll, sÄ vem Àr han??

Vinet Àr producerat för Icon Wine (Wineries of Italy Consortium) i Sverige och Àr buteljerat i Fossalta Di Piave i Italien, men var Àr vinet framstÀllt? Hmmm.




CiĂč CiĂč di Bartolomei Grande Sangiovese Organic 2015  đŸ·đŸ˜•đŸ‘Ž
(Vinprovning 1 april 2017)
Eagle Hill Kitchen
CiĂș CiĂș di Bartolomei Grande Sangiovese 2015 Ă€r en nykomling pĂ„ ekologiska hyllan frĂ„n Picenokullarna kring bergsbyn Offida i hjĂ€rtat av vindistriktet Marche. Vinodlingen strĂ€cker sig över ett omrĂ„de pĂ„ 150 hektar vilket gör vinproducenten CiĂč CiĂč di Bartolomei till den största producenten av ekologiska viner i omrĂ„det.
De ekologiska druvorna 85% Sangiovese och 15% Montepulciano skördas för hand och vinet lagras sedan pÄ ekfat 6 mÄnader.
Vinet har en djup rubinröd fÀrg och doftar relativt fruktigt, men har en pÄtaglig fatkaraktÀr, inslag av körsbÀr, lakrits, tobak som hÀrleder till tjÀra/brÀnt bildÀck, rosmarin och salvia.
Vinet har en stram fruktig smak med fatkaraktÀr, inslag av beska körsbÀr, mörk choklad, plommon, lakrits, blÄbÀr och örter.

Jag blev dessvĂ€rre inte imponerad dĂ„ jag upplevde vinet som en ”strĂ€vhĂ„rig tax med en knorr pĂ„ svansen”. Mycket beror sĂ€kert pĂ„ att jag inte Ă€r sĂ„ förtjust i varken Montepulcianodruvan eller Sangiovesedruvan vilka sĂ€tter sig som "strĂ€vhĂ„riga taxar" i mitt gomsegel! 😕

Vinet kan förhoppningsvis passa bĂ€st vid cirka 18°C till rĂ€tter av mörkt/vilt kött och grĂ€ddiga sĂ„ser.
 
Systembolaget, Art.nr: 74204, 79:-




L’Affarone Selezione Appassionata 2015  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 18 mars 2017)

Eagle Hill Kitchen
VÄrens stora nyhet Àr ett praktexempel pÄ italiensk elegans och perfektion!
L’Affarone Selezione Appassionata Ă€r ett ekologiskt helt nytt och spektakulĂ€rt vin, gjort med den populĂ€ra appassimento-metoden. Som namnet Selezione antyder, sĂ„ har den karismatiske vinmakaren Roberto Pepe valt ut det bĂ€sta av det bĂ€sta till detta mycket speciella vin.
L’Affarone Ă€r fullmatad med karaktĂ€rer, den Ă€r kraftfull, men Ă€ndĂ„ elegant.
FĂ€rgen Ă€r djupt röd och aromen Ă€r en aning kaxig. Jag blev genast lite förbryllad, doftade den inte lite kryddnejlika? Det kan inte vara möjligt tĂ€nkte jag eftersom jag förknippar kryddnejlika med Tempranillodruvan….och dĂ€refter kom den runda mjuka aromen av vanilj. 

Jag hittar inte nĂ„gonstans pĂ„ ”kartan” vilka druvor som vinmakaren Roberto Pepe (mycket intressant vinmakare!) har blandat ihop. Möjligen kan det vara en mix av eller delar av druvorna Negro Amaro, Merlot, Grenache, Aglianico som alla innehĂ„ller vinets fylliga karaktĂ€r; en rund smak av mörka bĂ€r, choklad, russin, nötter, vanilj och ekfatskaraktĂ€r. 
Vinet Ă€r försvinnande gott sĂ„ – ”Pappa, jag vill ha en italienare!!!”
(Galenskaparna & After Shave för er som inte förstĂ„r!😉)

Vinet passar bra till rÀtter som inte Àr för tuffa i sig sjÀlva (Gremolata t ex!!) för dÄ kommer inte aromerna till sin rÀtta!

Systembolaget, Art.nr: 75854, 89:-
 
LÀs mer om Roberto Pepe hÀr!




Ricossa Piemonte Bardera Appassimento 2015  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning 8 september 2016 ÄrgÄng 2014) Uppdaterad januari 2022

Eagle Hill Kitchen
Man bör ju inte "köpa grisen i sÀcken", men det visade sig att det hÀr var en helt makalös fantastisk fulltrÀff frÄn Italien!

Ricossa Piemonte Barbera Appassimento Àr som en hemkokt bÀrsaft en varm sommardag i skuggan!
Det Àr lÀtt, det Àr fylligt, det Àr fruktigt med tydliga inslag av röda mogna körsbÀr, vanilj, fikon och mandel.

Det Àr mjukt och det Àr som om gudarna sjÀlva varit med och trampat druvorna!

Det hÀr vinet har blivit min absoluta favorit dÄ den passar till alla mina rÀtter!


Vinmakare: Stella Grasso, MGM Wine

Druva: 100% Barbera 
Vinproducent:  Ricossa SRL
Leverantör: Lively Wines Sweden AB 

Vinet bytte leverantör 2021 och frÄn och med 18/1 2022 kan du bestÀlla ÄrgÄng 2019 genom Systembolaget Nr: 55412, 139 Kr

LÄt dig inte luras av etiketten, av nÄgon underlig anledning har "RÄnÀs Slott" lagt vantarna pÄ den, men innehÄllet Àr en Àkta Ricossa!

 




Grande Alberone  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 14 februari 2017)

Eagle Hill KitchenGrande Alberone Àr ett vin som rymmer hela Italien i en flaska!
Druvorna som blandas Ă€r Primitivo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Teroldego och kommer bĂ„de frĂ„n norra och södra Italien. ErkĂ€nnas skall Ă€r att jag var lite orolig att vinet skulle luta allt för mycket Ă„t AmaronehĂ„llet, men vinet visade sig ha en komplex, kryddig och kraftig smak med liten sötma, inslag av plommon, choklad, kaffe, kardemumma och körsbĂ€r som balanserades upp av en trevlig fruktsyra. 



Ekfatslagringen har rundat av tanninerna och ger vinet en lĂ„ng koncentrerad avslutning och gjorde mina smaklökar mycket nöjda!😄

Vinet passade utmĂ€rkt till min Saltimbocca med Sparrisrisotto och den sĂ€gs passa utmĂ€rkt till vilt, svamp och mustiga köttrĂ€tter. Är du en ostvĂ€n passar Grande Alberone perfekt till den vĂ€llagrade parmesanosten ocksĂ„! 

Druvor: Primitivo, Cabernet Sauvignon, Merlot, Teroldego
Systembolaget, Art.nr: 72805, 99 kr

(Min smarta dekanterare kommer frÄn Nuance och heter "Wine Finer" och den kan du bl a bestÀlla hos www.Kitchentime.se!)




Raccolto Organic Wine 2015  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 2 mars 2017)

Eagle Hill Kitchen
FÀrgen Àr mörkröd och vinet doftar frukt och kryddor med en frisk doft med inslag av plommon, svarta vinbÀr, lakrits, mörk choklad och fat.
Vinet Ă€r medelfyllig och har en vĂ€lstrukturerad smak med lĂ€tt kryddig mörk bĂ€rfrukt i lĂ€cker balans med friska, mjukstrĂ€va syror och en diskret fatkaraktĂ€r, i slutĂ€nden kan jag förnimma inslag av lakrits, viol och en aningen kryddnejlika. Det Ă€r gott, mycket gott, sĂ„ de hĂ€r sicilianska druvorna kommer att fĂ„ lĂ€ra kĂ€nna mig mycket nĂ€rmre framöver! 

Jag serverade vinet till min Vitlöksmörösta TorskryggfilĂ© och plötsligt var flaskan tom!!! SĂ„ med andra ord sĂ„ passar det lika bra till ”selleri”! (PastarĂ€tter och de flesta köttrĂ€tter, alltifrĂ„n flĂ€sk till lamm, nöt och vilt.) 

Druvor: 60% Nero d'Avola, 40% Cabernet Sauvignon
(RÄsaft frÄn Sicilien, lagrat och buteljerat i Simrishamn)

Vinproducent: Nordic Sea Winery

Systembolaget, Art.nr: 32452, Pris: 97:- (2017)




Vinistella Organico La Grande Stella Appassimento 2015 đŸ·đŸ˜ƒđŸ‘Œ
(Vinprovning 14 januari 2017)
Eagle Hill Kitchen
Detta ekologiskt producerade vin frÄn Apulien Àr fullt av kraft och smak. Genom att anvÀnda de högkvalitativa druvorna Corvina, Rondinella, Molinara som man sedan har lÄtit torka i solen, skapas en djup fyllighet och smakrik karaktÀr. Resultatet blir ett riktigt lyxigt rött vin till ett generöst pris.

Vinet Àr smakrikt och fylligt med en perfekt balans. I den fruktiga, generösa smaken mÀrks tonerna av mogna mörka bÀr, choklad, vanilj och en aning av peppar och kanel.



Att vinet blev Ärets vinnare av Folkets Favorit i kategorin Rött Vin pÄ Mitt Kök- mÀssan 2015 förvÄnar mig inte alls!

Det hĂ€r vinet fick förgylla min "Golden Globe Dinner" januari 2017!😉👌

Systembolaget, Art.nr: 74742, 90 kr (2017)



  
 
Borgi Organico  đŸ·đŸ˜đŸ‘

(Vinprovning 5 november 2016)

Eagle Hill KitchenEtt av 2016 Ă„rs mest smakrika nyheter Ă€r det eleganta, fruktiga och ekologiska Borgi Organico frĂ„n Italien!
Vinet görs pÄ druvorna primitivo och negroamaro och till Borgi Organico har Vinmakaren Alessandro Botter valt att bortse frÄn territoriella grÀnser för att kunna anvÀnda de bÀsta ekologiska druvorna frÄn hela Italien.
Resultatet visade sig vara helt i min smak, rik och koncentrerad fruktighet med lÄng eftersmak och toner av solmogna körsbÀr, plommon, ljus choklad och vanilj!

Ett naturnÀra vin som passar utmÀrkt till det italienska kökets alla lÀckerheter!
(Vinet passade Àven perfekt till min favoritost Wyngaard Chevré Affine!)

Druvor: Primitivo, Negroamaro
Producent: Cantinetta Vini
Systembolaget, Art.nr: 76485, 79 kr




Rendola Rosso Toscano Organic 2015  đŸ·đŸ˜•đŸ‘Ž
(Vinprovning 4 mars 2017)

Eagle Hill KitchenSangiovesedruvan Ă€r till skillnad frĂ„n mina favoritdruvor Merlot och Tempranillo ganska sĂ„ strĂ€v i smaken. Den odlas i stora delar av landet, men framför allt i Toscana och Emilien-Romagna. 

Vinet Ă€r smakrikt med toner av björnbĂ€r, mörka körsbĂ€r, örter och vanilj. Örten som jag tycker tar över Ă€r Salvia, vilket gör att mina smaklökar inte riktigt trivs. 
Vinet beskrivs som ett vin med en vÀlstÀmd tanninstruktur, men jag hÄller inte med dÄ jag tycker att det inte kÀnns riktigt moget. Trots ett flertal luftningar och servering genom min smarta Winefiner sÄ lyckades inte vinet att charma mig.

Druva: Sangiovese
Producent: Rendola S.R.L Montalcino

Systembolaget, Art.nr: 75560, Pris: 99:- (2017)




Primo Parziale Appassimento 2014   đŸ·đŸ˜ŒđŸ‘
(Vinprovning 26 november 2016)

Eagle Hill Kitchen
FrÄn Luigi Righetti - en vÀlkÀnd producent i Veneto kommer Primo Parziale Appassimento, ett modernt vin som Àr mjukt och balanserat med delikata fruktaromer av körsbÀr och plommon med inslag av kryddor, choklad och ekfat. Vinet behövde dock luftas ordentligt innan mina smaklökar blev imponerade. Ett plus Àr att flaskan Àr snygg och etiketten lyser av glÀdje!
Vinet passar utmÀrkt till nöt, lamm, pastarÀtter och goda ostar.

För att inte skada druvorna under skörd handplockas de. DÀrefter fÄr druvorna torka i 30 dagar, "Appassimento-metoden". Denna metod gör att vinet blir mycket generöst och behÄller sin fina fruktrikedom. Vinet har sedan lagrats pÄ stora ekfat under 1+ till 12 mÄnader.

Druvor: Corvina 50%, Merlot 15%, Cabernet Sauvignon 15%, Rondinella 20%
Systembolaget, Art.nr: 74435, 84 kr (2018)

1096368ÅrgĂ„ng 2016 heter Primo Appuntamento (ej provad).
Druvorna Ă€r desamma och tillverkningen sköts av Luigi Righetti med sönerna Gianmaria och Guiseppe i spetsen. De har uppgraderat produktionen med modern utrustning och stora framtidsutsikter. Vinet Ă€r en bestĂ€llningsvara och bestĂ€lls enklast genom Systembolaget.



 
 


Massimo Rosso Organico  đŸ·đŸ˜•đŸ‘Ž
(Vinprovning 20 november 2016)
Eagle Hill Kitchen
Mitt hjÀrta pickar alltid lite extra och mina smaklökar kan knappt bÀrga sig nÀr jag öppnar en ny italienare.
Med tips frĂ„n Vinguiden bestĂ€lldes denna grandiosa Massimo Rosso Organico (1L) och som skulle ”take my breath away”!
Vinet beskrevs som ett fylligt och fruktigt rött vin med balanserad syra och fina tanniner som passar utmĂ€rkt med stora delar av vĂ€rldens kök. TyvĂ€rr sĂ„ framgĂ„r det inte vilken eller vilka druvor som vinmakaren Massimo Benedetti har anvĂ€nt, men de Ă€r tydligen odlade pĂ„ frodig mark i Italien, men tappat och buteljerat hos vinproducenten JBF AT i Frankrike …..hmmm 😒

Vinet Àr fruktigt med djup smak, inslag av fat, skogsbÀr, lite kryddig, vanilj och choklad. TyvÀrr sÄ sticker den till baktill i gommen dÄ vinet saknar en mjuk avrundning varför den inte charmar mig fullt ut.

Druva: Montepulciano

Systembolaget, Art.nr: 73546, 89:- (2017)






Spanien
Cava

ParĂ©s BaltĂ  Pink Brut  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning 11 maj 2018)

Den hĂ€r ekologiska och veganska rosa Cava´n kommer frĂ„n en bidodynamisk vingĂ„rd belĂ€gen i PenedĂšs, strax söder om Barcelona i Spanien. Den Ă€r tillverkad pĂ„ traditionella metoden och har legat pĂ„ sin jĂ€stfĂ€llning i 12 mĂ„nader.

Cavan har en hÀrlig doft av vildhallon, jordgubbar och rosa grapefrukt med en hint av mineraler.
Bubblorna Àr hÀrligt friska och krispiga med smak av hallon, röda bÀr, jordgubbar och grapefrukt.


Rosécavan har en seriös och stram stil som passar utmÀrkt som vÀlkomstdrink, aperitif och till mat.
TĂ€nk tapas – skinka och ostar!

VingÄrden Parés Baltà har gjort vin pÄ sina marker sedan 1790 och Parés Baltà har bedrivit ekologiskt jordbruk frÄn begynnelsen och Àr sedan 2004 ekocertifierade. Idag leds vingÄrdarna av bröderna Joan och Josep Cusine. Vintillverkning Àr i hÀnderna pÄ deras fruar, Elena Jimenez och Marta Casas som Àr tvÄ skickliga unga kvinnor vars anstrÀngningar Äterspeglas i kvalitéten pÄ vinerna, vilket visar sig i fin karaktÀr, koncentration med elegans och balans.

Cavan vann följande medaljer i Vinnordic Wine Challange 2018: Best value; vinnare i mousserande rosé ink Champagne 0-99 kr Silver medalj; mousserande rosé ink Champagne i alla prisklasser.

Druvor: Garnatxa 38%, Parellada 32%, Macabeu 30%

Systembolagets Art.nr:  791601, 99 SEK

Producent: ParĂ©s BaltĂ   
Leverantör: Mondo Wine Sweden AB



Dignitat Cava Brut Nature Organic đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning februari 2019)
Eagle Hill KitchenDignitat Cava Brut Nature Organic Ă€r en ekologisk Cava som har en riktigt ren, torr och frisk smak gjort av enbart handplockade druvor frĂ„n Josep Masachs bĂ€sta vingĂ„rd – en Special RĂ©serve!

Redan pÄ doften möts du av en hÀrlig friskhet som bjuder pÄ solmogna citrusfrukter.
UtmÀrkande Àr dess krispiga Àppeltoner blandat med bÄde mogna citrusfrukter och pÀron.

Smaken uppvisar en fin krispig och pigg balans, stram stenfruktssyra, en smeksam mousse dÀr bubblorna Àr mÄnga och smÄ och mineraliteten skÀnker djup.



Avslutet Àr klingande rent, men jag skulle vilja ha lite mer av den annars sÄ fina, dock blygsamma, brödigheten i gommen.
Trots detta sÄ smakar den som en Cava skall smaka - Seriöst och aptitretande!

Druva/druvor: 33,3% Macabeo, 33,3% Xarel-lo och 33,% Parellada
Producent: Cavas Masachs   
Importör: Intermondi
Systembolaget art. nr: 78768, 109 SEK (Februari 2019)





JuliĂĄ & NavinĂšs Cava Organico Semi Seco  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning oktober 2018)
Den hÀr ekologiska Cavan Àr en halvtorr skapelse med en frisk och somrig smakkÀnsla.
Den domineras frÀmst av aromerna frÄn gula Àpplen, honungsmelon, pÀron och frisk citrus.
Detta kan lÄta sött, men sötman Àr överraskande frisk och fördelas med elegans i gommen,
Cavan Ă€r ett perfekt sommarsprattel, men den lyste Ă€ven upp i höstmörkret och passade perfekt som aperitif! En sĂ€llskaps-Cava med andra ord.



Druvor: 40% Macabeo, 30% Xarel-Io och 30% Parellada.
Vinmakare & vinproducent: Josep Piñol, 1+1=3 U Mes U Fan Tres S.L.
Vinimportör: Giertz Vinimport AB  
KRAV- & VeganmÀrkt
Systembolaget nr: 7613, 79:-

Om vingÄrden
1 + 1 = 3 grundades Är 2000 av vinpionjÀren Josep Antoni Bonell och oenologen Josep Piñol. VingÄrden ligger i vinomrÄdet PenedÚs i kommunen Font-Rubí, i Província de Barcelona i Katalonien.

De Àr fullt engagerade för miljön och vingÄrden Àr ledande inom organisk odling och de har omvandlat alla sina egna vinodlingar till ekologisk status. De Àr ocksÄ en av de fÄ vinproducenterna i PenedÚs som buteljerar sin produktion med ekologiskt certifierade odlade druvor som Àr handplockade.

Noggrann vÄrd och översyn tas över vingÄrdarna och vinifiering. Resultatet Àr en rad utsökta viner med tonvikt pÄ finess, elegans och en perfekt balans som har fÄtt mycket internationellt erkÀnnande, inklusive ett stort antal medaljer i vintÀvlingar och erhÄllit toppresultat frÄn ledande vinpublikationer.

Namnet 1 + 1 = 3 handlar om att driva företaget att vara nÄgot mer Àn bara 2 genom att göra kunden en aktiv del av det. OmtÀnksamt eller hur!


                            
Rosévin

Ecologica La Pluma 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning juli 2017)

Eagle Hill KitchenEcologica La Pluma Rosé frÄn Penedés trÀffade jag första gÄngen i juni 2015 och Àr "still my favorite"!
La Pluma Àr lösgodisrosa och Àr en hallonstinn pergolarosé gjord pÄ 55% tempranillo, 30% merlot och 15% cabernet sauvignon.

Den Àr hur lÀttillgÀnglig som helst, med mjuk sötma och len avslutning à la sommarbrisen.
Vinet passar utmÀrkt till alla slags bufféer och sjÀlvklart kan den klara sig ensam i bÄde större och mindre sÀllskap!

Systembolaget, Art.nr: 2197, 89:00

 
 
 
 
 
  
 
      
  
Röda viner


LOHAS Viñedos Organic 2018  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning 22 februari 2020)

Eagle Hill Kitchen
Det hÀr nya ekologiska spanjoren Àr inte bara en god överraskning, det hÀr Àr ett vin framstÀllt av tvÄ hÀngivna vinaktivister, Pepe Raventós och Chelsea Hoff. Vinet kommer frÄn provinsen Requena och Àr gjort pÄ ekologiska druvor som vÀxer utan konstbevattning pÄ gamla vinrankor och skördas för hand.

Vinet doftar som en spanjor ska göra, den Àr omfamnande, lÀtt blommig med nyanser av hallon, mogna körsbÀr, nyanser av vanilj och fat.
Smaken Ă€r livfull och charmig – precis som tempranillodruvan ska vara med sin varma vaniljton och touchen av kryddnejlika. 
Det Àr ett bÀrigt vin utan syltighet och det har en lagom len kryddighet som avrundar det hela.

Vinet passar vÀldigt bra till medelhavsmat, pasta, grillad fisk och kött. Serverar du vinet lÀtt kylt vid en temperatur om cirka 16-18 grader och luftar det blir det perfekt. PÄ etiketten hittar du innehÄllsförteckningen, nÄgot som konstigt nog inte tillhör vanligheterna i vinvÀrlden!


Druvor: Tempranillo (90%), 5% Monastrell och 5% Bobal
Producent: LOHAS Viñedos SL
Leverantör: Indepented Wine Company
Lanseringsdatum: 2019-11-25
Systembolaget Art nr: 79799, 139 SEK


LĂ€s mer om vinmakarna hĂ€r ⇒  đŸ· 



Capa Temranillo Organic 2017  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning 18 augusti 2018)



Eagle Hill KitchenCapa Tempranillo 2017 lanserades i juni 2018 och det Ă€r inte ofta som jag korkar upp en Rioja hĂ€r hemma i Sverige. NĂ€r jag gör det sĂ„ Ă€r det antingen Tapas pĂ„ gĂ„ng eller sĂ„ utsĂ€tter jag min TorskryggfilĂ© med spanska smaker. 

Druvorna skördades  frĂ„n 30 Ă„r gamla ekologiska vinrankor och har en intensiv djupröd fĂ€rg med lila krona. 
Den fĂ€rska och intensiva doften pĂ„minner om jordgubbar, mörka körsbĂ€r och björnbĂ€r som balanserar fint med dofterna av mörk choklad och rostat ek. 
I gommen Ă€r vinet fylligt med smaker som expanderar och följs av ett mjukt och lent avslut. 


Det hÀr Àr ett vin som skiljer sig markant frÄn de traditionella riojorna dÄ kryddnejlikan bara förnims i bakgrunden och det uppskattar jag.
Capa Tempranillo fÄr med andra ord en plats i min vinhylla!

Druva: Tempranillo 100%
Vinmakare: David Tofterup
Producent: Hammeken Cellars
Systembolaget nr: 72166
Pris (2018): 99 kr

Hammeken Cellars Àr belÀget i vindistriktet Vino de la Tierra i Castilla mellan Valencia och Murcia i Alicante och grundades 1996 av den danska vinentreprenören Nicholas Hammeken. 2001 rekryterade han sin landsman och chefsvinmakaren David Tofterup som har bidragit mycket till utvecklingen genom att skapa moderna, fruktdrivna spanska viner. Idag producerar och sÀljer Hammeken Cellars framgÄngsrikt viner frÄn 14 olika spanska distrikt till ett flertal lÀnder.

LÀs mer om Hammeken Cellars hÀr!

Om Vino de la Tierra de Castilla, Spanien
Vino de la Tierra de Castilla, som ligger söder om Madrid, Àr en av de större spanska vinregionerna och omfattar ett flertal kvalitetsorienterade distrikt. Inlandsklimat rÄder vilket innebÀr varma somrar och blÄsiga vintrar.




LÀs mer om Vino de la Tierra de Castilla hÀr!




Beronia EcolĂłgico 2015  đŸ·đŸ˜•đŸ‘Ž
(Vinprovning 18 november 2017)

Eagle Hill Kitchen
Beronia Ecológico Àr odlat under strikta kontrollerade former och krav som CRAE (Council of the Galicia Ecological Agriculture) och The Organic Agrifood Control Board i Rioja stÀller pÄ hÄllbar, giftfri och ekologisk produktion i alla delar av processen frÄn det som sker pÄ fÀlten till val av etiketter och kork och bestÄr till 100 procent av tempranillo.

Vinet har jÀst i stÄltankar pÄ sina naturliga jÀstceller. Efter tolv mÄnader pÄ stÄltank har vinet slutlagrats pÄ amerikanska och franska ekfat i sex mÄnader.

Jag vet inte om det Ă€r vĂ€rmen som gör att jag Ă€r sĂ„ förtjust i Riojaviner nĂ€r jag besöker Teneriffa pĂ„ vinterhalvĂ„ret, men nĂ„got Ă€r det som inte stĂ€mmer nĂ€r jag öppnar spanjorerna hĂ€r hemma dĂ„ det Ă€r kallt. Jag vill ju sĂ„ gĂ€rna tro att dessa fantastiska viner ska vĂ€rma hela min sol- och vĂ€rmetörstande kropp, men ”icke sa Nicke”!

Jag upplever inte vinet som en typisk Rioja, dock har den en djupröd tempranillo-fĂ€rg, men jag tycker faktiskt att den kunde ha fĂ„tt ligga och dra sig minst ett halvĂ„r till pĂ„ ekfaten dĂ„ den nu i slutĂ€nden blir alldeles för stickig och strĂ€v. Det Ă€r möjligt att just denna Ă„rgĂ„ng inte Ă€r en höjdare med tanke pĂ„ att tidigare Ă„rgĂ„ngar fĂ„tt Guld-utmĂ€rkelser, men det duger inte dĂ„ Riojor för mig Ă€r lena, smakrika och varma hela vĂ€gen ner! Med andra ord Ă€r det ”synd pĂ„ sĂ„ rara Ă€rter”!

Beronia Ecológico har en klar, röd fÀrg. Doften Àr i mitt tycke flyktig, en svag doft av röda bÀr, dill och tobak. Den klassiska vaniljtonen saknas helt. Ett lÀtt pepprigt vin med smak av röda bÀr, lÀder, lite choklad och vaniljen saknas helt.
Vinet kan kanske passa till rĂ€tter som inte Ă€r kryddstarka och möjligen till spanska ostar, typ Monte Enebro eller de mildare Manchego och Iberico. Serveras vid ca 17° C.

Systembolaget art.nr: 12126, 95:-

LÀs mer om producenten hÀr:









Gran Vego Organic Tempranillo 2016  đŸ·đŸ˜•đŸ‘Ž
(Vinprovning oktober 2017)
Eagle Hill KitchenGran Vego Àr tillverkat av vinproducenten Cultura Verde Winery tillsammans med Bodegas Enguera, ett av Spaniens Àldsta ekologiska vinhus. Gran Vego Àr gjort pÄ 100 % ekologiskt odlade Tempranillodruvor frÄn omrÄden i Valencia och Àr ett av de fÄ viner som Àr certifierat veganskt. AlltsÄ inga animaliska tillsatser finns i vinet.
Vinet Àr ett fruktigt och modernt vin med toner av lakrits, björnbÀr och vanilj. Eftersmaken Àr kanske inte som jag förvÀntat mig dÄ Tempranillodruvan oftast ger ett elegant avslut av kryddor och fat, hÀr blir vinet lite för spretigt och kan möjligen vinna pÄ att dekanteras och dessutom fÄ lufta en bra stund innan det hÀlls upp.
Vinet i sig Ă€r lĂ€ttdrucket, det vill sĂ€ga inte alltför kraftigt i smaken, men tyvĂ€rr sĂ„ saknas det runda avslutet som Ă€r sĂ„ typiskt för druvan och som jag kallar för ”chokladpudding”. 😕
Jag kan inte rekommendera nÄgra rÀtter som den klarar av att kompanierna med, men som sagt, fÄr vinet luftas ordentligt sÄ kanske den vinner i lÀngden!
Producent: Cultura Verde Winery
Importör: Nelex Beverage AB
Druva: Tempranillo.
Smak: Fruktigt toner av björnbÀr, lakrits, kryddor och vanilj.

Systembolaget nr: 77010
Pris: 79 kr.

L
Às mer om Bodegas Enguera hÀr!



Radio Boca Garnacha 2015  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning 8 april 2017)

Eagle Hill Kitchen
Den hÀr spanjoren fullkomligt sprudlar av glÀdje sÄ den kunde lika gÀrna heta Radio Rocka!
Att ratta in rÀtt kanal var hur lÀtt som helst dÄ flaskan har en skruvkork och tonerna som spred sig ur glaset doftade ljuvligt med inslag av björnbÀr, skogshallon, kryddor, viol och vanilj.

Druvan, 100 % Garnacha Ă€r en traditionell spansk druvsort odlad pĂ„ gamla vinstockar som Ă€r över 40 Ă„r gamla, Ă€ven kallat "bush vines". 



Med ett modernt nytĂ€nk har den kreativa vinmakaren Hammeken Cellars lyckats framstĂ€lla ett vin som pĂ„ ett utomordentligt sĂ€tt blandar modernitet med spansk tradition.Vinet har en djup rubinröd fĂ€rg och den har en utprĂ€glad fruktighet, inbjudande kryddighet och en diskret fatkaraktĂ€r som avrundas med tydlig vanilj. Och ja, den hĂ€r spanjoren charmade mig ordentligt! Radio Boca kommer att bli ett lyckat inslag till Tapas och Tacos eftersom den Ă€r sĂ„ följsam. Den matchade ocksĂ„ alldeles utmĂ€rkt till min KycklingfilĂ© med salviabrĂ€ckt Seranoskinka och ParmesansĂ„s, fĂ€rsk sparris med brynt smör och rostade valnötter! 
  
Systembolaget, Art.nr: 70083, 69 kr   
LÀs mer om Hammeken Cellars hÀr!



  
Grekland  

Rosévin
Nostos Pink 2016  đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ
(Vinprovning augusti 2017)

Eagle Hill Kitchen
Jag bekantade mig med Nostos Pink för första gĂ„ngen med nu i augusti (2017) nĂ€r jag besökte Salis Restaurant i Chania pĂ„ Kreta, som med stolthet erbjuder sina gĂ€ster viner frĂ„n Manousakis Winery. Den hĂ€r nya versionen av vinmakarens storsĂ€ljare överraskade mig och mina smaklökar likt en ny version av Mozart´s Symphony No. 40!
2016 Ă„rs druvblandning bestĂ„r liksom tidigare av de bĂ„da druvsorterna Grenache och Syrah, men som nu har blandats med en andel frĂ„n den inhemska, kretensiska druvan Romeiko. 
Vinet har en nyanserad doft av jordgubbar, hallon och granatÀpple. HÀr finner jag Àven ett lÀtt inslag av rosépeppar.
Rosén Àr medelfyllig, frisk, har en bÀrig smak med inslag av jordgubbar och hallon, nÄgot kryddigt och med en gnutta krispighet. Eftersmaken Àr fruktig med mild syra och en liten sötma som kittlar smaklökarna med förtjusning.
Vinet passar utmÀrkt till sallader, grillade grönsaker, pasta med kyckling, fisk- och skaldjur eller som sÀllskapsdryck och skall serveras vÀl kyld.

Druvor: Grenache 50%, Syrah 27%, Romeiko 23%

LÀnk för att bestÀlla vinet:
https://www.systembolaget.se/dryck/roseviner/nostos-7641201



 Röda viner

The Lion - Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon, 2014  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 7 juli 2017)

Eagle Hill Kitchen Jag bjöd mina vÀnner ute pÄ Moon Hill pÄ en grekisk afton tidigare i somras (dÄ vi alla trodde att sommaren kommit för att stanna, men ack va vi bedrog oss!).

The Lion Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon passade utmÀrkt till alla mina smakrika grekiska rÀtter, och fÄr dÀrför en given plats hÀr i min vinhylla!
The Lion Organic Agiorgitiko Cabernet Sauvignon Àr ett elegant rött vin som Àr ekologiskt certifierat och gjort pÄ den inhemska grekiska druvan agiorgitiko (80%) samt den internationellt mycket erkÀnda druvan cabernet sauvignon (20%) dÀr den senare druvan bidrar med en tydlig svartvinbÀrston samt choklad och Àven ger vinet en bra tanninstruktur.

Agiorgitiko kan bÀst jÀmföras med merlotdruvan, dÄ de bÀgge tvÄ Àr fruktiga till karaktÀren och uppvisar en tydlig ton av plommon.

Vinet Àr fruktig, har en nyanserad smak med fatkaraktÀr, inslag av svarta vinbÀr, plommon, choklad, mynta, blÄbÀr och vanilj.

FÀrgen Àr mörk, blÄröd och doftar lika aromatiskt som det smakar!
Vinet lanserades den 1:a september 2016 pÄ Systembolaget och kommer frÄn den erkÀnda och ekologiska producenten Giannikos Winery belÀgen pÄ Peloponnesos i Grekland.

The Lion Ă€r det första vinet frĂ„n Giannikos Winery som slĂ€pps pĂ„ den svenska marknaden. Ägaren och vinmakaren Michalis Giannikos har under flera Ă„r arbetat med att utveckla sina ekologiska viner och under de senaste Ă„ren har han vunnit mer och mer uppmĂ€rksamhet och internationellt erkĂ€nnande. Det Ă€r idag endast ett fĂ„tal grekiska vinproducenter som har konverterat sina vinodlingar och sitt vineri till ekologisk produktion men för Michalis sĂ„ var detta en sjĂ€lvklarhet nĂ€r han stod inför denna möjlighet.

Druvor: agiorgitiko 80%, Cabernet Sauvignon 20%

Systembolaget, Art.nr: 6259, 119:- (Juli 2017)




Nostos Grenache Organic 2014  đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 10 mars 2017) 
Eagle Hill Kitchen
Det hĂ€r kretenska vinet Ă€r ett vin tillverkat av druvan Grenache och har en ganska klar ljus rubinröd fĂ€rg med en fin balans. Doften Ă€r intensiv och jag tycker den drar Ă„t röda lingon, lite mörk choklad och en aningen vanilj. Vinet Ă€r för mig en aning strĂ€vt, men inte sĂ„ att smaklökarna slĂ„r bakut, utan det lugnar ner sig och efterlĂ€mnar en lĂ„ng eftersmak av röda bĂ€r och jag tycker mig förnimma en touch av lite timjan.
Vinet gÄr att bestÀlla, men jag vet inte om det Àr vÀrt sitt pris hÀr i Sverige (219:-), besöker du dÀremot Kreta och tar dig upp till Manousakis Winery, vilket jag varmt rekommenderar för dÄ blir det mer intressant! HÀr kan du köpa alla viner de producerar, Àta god mat, fÄ en guidad tur eller bara njuta av det fantastiska landskapet!
Vinet passade utmÀrkt till mina Bifteki, och jag hÄller med Manousakis att det passar till allt grillat, köttrÀtter med röda sÄser (typ Stifado) och pasta med kött och tomatsÄs (typ Pastitsio/Giouvetsi).

LÀnk till vingÄrden:
LĂ€nk för att bestĂ€lla vinet:  
https://www.systembolaget.se/dryck/roda-viner/nostos-7461901




Vita viner
Samos Vin Doux 2015  đŸ’–đŸ·đŸ˜đŸ‘Œ

Eagle Hill KitchenSamos Vin Doux framstĂ€lls av druvan Muscat Blance och precis som det lĂ„ter - pĂ„ ön Samos. Och eftersom samosborna Ă€r sĂ„ omtĂ€nksamma av sig sĂ„ exporterar de sitt vin till bĂ„de sina systeröar och till mer eller mindre hela vĂ€rlden! Doften Ă€r rik och fruktig och ett överflöd av smaker kretsar kring druvan, mogen melon, orange blommor och rosenblad. Vinet fullkomligt exploderar i munnen och erkĂ€nnas skall Ă€r att jag hade faktiskt glömt bort hur ljuvligt ett kallt glas av detta förgyllde tillvaron efter en genuin hemlagad grekisk middag! 

Tack gode Dionysos för att du gav oss vinstocken! đŸ˜„

Systembolaget, Art.nr: 4633, 99:-





Portugal

Amorin Red Heart! đŸ·đŸ˜đŸ‘
(Vinprovning 30 oktober 2016)

Eagle Hill Kitchen
Jag blev bokstavligt talat förförd av en portugis!
Vinguiden lockade mig pĂ„ min mail att det hĂ€r passionerade vinet Amorin Ă€r perfekt för höstens alla mysiga tillfĂ€llen! Skapat med kĂ€rlek & vĂ€rt att njuta tillsammans med dem du tycker vĂ€ldigt mycket om! 💑
KÀrleksvinet Amorin Red Heart 2014 visade sig vara ett underbart generöst vin fullt av hÀrliga koncentrerade smaker.
Och precis som Vinguiden beskriver det har den en fyllig smak med fin fruktighet, mjuka tanniner och lÄng eftersmak. Generösa toner av mörka körsbÀr, svarta vinbÀr, hallon och violer. Varmt och inbjudande!
Amorin Àr skapat av Portugals mest kÀnde vinmakare Domingo Soares Franco, som ocksÄ ligger bakom de internationella jÀttesuccéerna Periquita och Periquita Reserva. En passionerad man med stor kÀrlek till sina vÀlskötta vingÄrdar. Hans mÄl med Amorin var att framstÀlla ett riktigt generöst och inbjudande vin, kÀrlek pÄ flaska helt enkelt!
Druvorna som ingĂ„r Ă€r Syrah, AragonĂȘs, Alicante Bouschet.
Vinet Àr tillverkat enligt en urgammal teknik för att, pÄ ett skonsamt sÀtt, skilja av stjÀlkarna frÄn druvklasarna. Med hjÀlp av trÀkÀppar avstjÀlkar man en del av skörden för att inte det fÀrdiga vinet skall fÄ för mycket av stjÀlkarnas kraftiga tanniner. Metoden har anvÀnts i mÄnga hundra Är i Portugal och har sina anor tillbaka till romartiden. Vinet har jÀst pÄ stÄltankar och sedan lagrats i sex mÄnader pÄ nya ekfat.
Amorin passar perfekt till rÀtter av lamm- eller nötkött och till ost.
 
OBS! Vinet finns inte lÀngre pÄ svenska marknaden, 2020.


  

En vinsamlares dröm


Eagle Hill Kitchen


Eagle Hill Kitchen

Whatever it takes - David Bowie Shiraz Limited Edition red Wine
Ett vin med klar körsbÀrsröd fÀrg. Intensiv doft av vilda bÀr och violer med inslag av fat. Fruktig smak av röda bÀr med inslag av kryddor och vÀl integrerade tanniner. Eftersmak med inslag av blÄbÀr och kryddor.

Whatever It Takes Àr en vÀlgörenhetsorganisation som i samarbete med berömda personer vÀrlden över sÀljer produkter dÀr en del av överskottet gÄr till vÀlgörande ÀndamÄl.

2012 samarbetade vÀlgörenhetsorganisationen med David Bowie, Coldplay och Penelope Cruz.
De ombads att utforma
en symbol och ett meddelande för deras etikett som representerade hopp. BehÄllningen av försÀljningen finansierade
landsbygdsutveckling och utbildning i Afrika.

David Bowie utformade sin etikett med ett konstverk i form av en T-Shirt med symbolen frÄn omslaget till hans album
Aladdin Sane och som placerades pÄ Shirazvinet i en begrÀnsad upplaga.

Vinerna producerades av Valenciabaserade vinhuset Vicente Gandia och importerades till Sverige av Fondberg.
Under den Ă„terkommande mat- & dryckesfesten ”Smaka pĂ„ Stockholm” 2013 lanserades David Bowies Shiraz och det mottogs med största förtjusning.
Vinet sĂ„ldes snabbt slut och sĂ„ var det inget mer tal om det, förrĂ€n David avled 10 januari 2016. 

Samlare söker nu frenetiskt efter Bowie´s minnesvĂ€rda Shirazvin och det Ă€r inget undantag att vinförsĂ€ljningen nu
ökar exponentiellt i vÀrde efter en kultförklarad artist, kompositör och konstnÀr.

Ni som inte redan kĂ€nner mig kan jag avslöja att jag har följt David Bowie sedan 1971 och naturligtvis har jag en David Bowie Shiraz Whatever it takes vĂ€l bevarad i min ”vinkĂ€llare”!
Eagle Hill Kitchen