Translate

Baka

Grissini 24 st  
Eagle Hill Kitchen© april 2019

Eagle Hill Kitchen

Det här behöver du:

1 tsk torrjäst eller 15 g färsk jäst
425-450 gram siktat Vetemjöl 
3 dl vatten
0,5 dl italiensk ekologisk olivolja
1,5 tsk stött havssalt
1 msk flytande honung
2 tsk lättstött Rosmarin
1,5 dl finriven Parmigiano Reggiano (nyriven)
1 ägg till pensling
Sesamfrö till garnering (vallmofrön, parmesanost, torkad timjan, oregano, rosmarin)

Gör så här:
Blanda mjöl och torrjäst och låt stå ca 15 min.
Värm vattnet till 39o (37o om du använder färsk jäst.)
Tillsätt allt utom mjölet och osten och rör om.
Låt stå tills degvätskan visar 37o och häll sedan i mjölet och osten.
Arbeta degen i maskin ca 10 min. Degen ska vara smidig och lättarbetad.
(Tillsätt mer mjöl om det behövs.)
Låt degen jäsa övertäckt med bommulsduk eller plastfilm i 40 minuter på varmt och dragfritt ställe.
Dela degen i 2 delar och kavla ut till en rektangel ca 0,5 cm tjock vardera och skär ca 2 cm breda remsor.
Rulla remsorna lätt och skruva/vrid sedan till dem. Lägg de på ugnsplåt med bakplåtspapper med någon cm mellanrum. 
Låt vila 15 minuter.
Värm ugnen till 200°. 

Eagle Hill Kitchen

Pensla med ägg och strö över önskad garnering. 
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills de fått fin färg.
Låt svalna på galler utan bakduk.

Eagle Hill Kitchen


 Det går utmärkt att frysa in Grissini och tina de i mikro eller i varmluftsugn!


Rågsiktskaka med rotfruktsmjöl
Eagle Hill Kitchen© februar 2018



Det här behöver du:

50 gr smör

6 dl mjölk

1 dl vatten

½ dl rapsolja

2 tsk salt

½ msk stött fänkål

½ msk stött anis

2 msk mörk sirap

6 hg Rågsikt (10,5 dl)

1,5-2 hg Mjöl av Vete och Rotfrukter (Kungsörnen) (2,5 dl)


GÖR SÅ HÄR (Jag använder assistent med degkrokar)

1. Värm mjölk och smör
till 37o.

2. Mät upp mjöl och rör om så att mjölet blandar sig.

2. Rör ut jästen i en kopp med lite degvätska och saltet.

3. Häll degvätskan i beredningsbunken och tillsätt jästen och rör om tills
    jästen lösts upp.

2. Tillsätt olja, sirap, kryddorna och mjöl, lite i taget. Blanda allt till en
    smidig deg och låt degkrokarna arbeta kraftigt i några minuter.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min.

4. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i fyra delar och
    rundriv gärna delarna innan du plattar ut dem till runda kakor, 18–20 cm
    i diameter. 
    Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. (Stansa ut ett hål i mitten, ca 4 cm i diameter, med till exempel ett
    snapsglas.)
    Nagga brödkakorna med en gaffel. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min.

    Sätt ugnen på 225 grader.

6. Grädda bröden mitt i ugnen i 12–15 min. 
    Låt dem svalna på ett galler under en bakduk.


Onakalimpa på Mörkt vetemjöl   
Eagle Hill Kitchen© januar 2018



Förberedelser:
Sätt ugnen på 175 grader
Klä en stor avlång form / 2 st mindre med bakplåtspapper

Det här behöver du:

5 dl Kungsörnen Mörkt Lantvetemjöl

2 dl Kungsörnen Vetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk bakpulver

1 tsk gott salt (gärna havssalt)

1 dl lättrostade pumpafrön

1 dl lättrostade solroskärnor

1 tsk lättstötta fänkålsfrön

1 tsk lättstötta kumminfrön

4,5 - 5 dl Onaka (självklart kan du hälla i annan typ av fil!)

1 dl mörk sirap

½ dl oliv- eller rapsolja 

Gör så här:
Mixa alla torra ingredienser, tillsätt filen, olja och sirap, blanda.
(Använd med fördel elvisp med degkrokar!)
Häll smeten i formen och jämna ut den så gott det går. Pensla på lite vatten och strö över sesamfrön.

Grädda 60-70 min (långt ner i ugnen)


Ett litet trix som gör att bakplåtspappret håller sig på plats!


Lantbrödslimpa   Eagle Hill Kitchen© december 2017


Eagle Hill Kitchen

Det här behöver du till 2 limpor:

6,5 dl vatten 37o

2 msk Rapsolja

1½ tsk malt havssalt

2 msk Mörk Sirap

½ tsk Hjorthornssalt (blandas i mjölet!)

350 gr Kungsörnen Lantbrödsmjöl Fyra Sädesslag

400 gr Kungsörnen Vetemjöl 

Du kan smaksätta bröden med dina favoritbrödkryddor!



Så här gör du (2 timmar):

1. Lös jästen i vattnet. Häll i mjöl, salt, sirap och olja och knåda (helst i maskin), ca 10-15 min, varav 5 min långsamt.

2. Låt degen jäsa i 40 min

3. Dela degen i 2 delar och rundriv delarna och forma till 2 limpor. Jäs i 40 minuter.

4. Snitta bröden och grädda i 20-25 min på 200°C i nedre delen av ugnen.



Onakalimpa    Eagle Hill Kitchen© oktober 2016

Filmjölkslimpa

Förberedelser:
Sätt ugnen på 175 grader

Klä en stor avlång form / 2 st mindre med bakplåtspapper

Det här behöver du:

5 dl fullkornsmjöl eller lantvetemjöl

2 dl vetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk bakpulver

1 tsk gott salt (gärna havssalt)

3-4 msk hackade tranbär (torkade)

1 dl pumpafrön (du kan lättrosta dem innan om du känner för det)

1 dl solroskärnor

1 tsk lättmortlade fänkålsfrön

1 tsk lättmortlade kumminfrön

4,5 dl Onaka

1 dl mörk sirap

½ dl oliv- eller rapsolja

Gör så här:
Mixa torra ingredienser, tillsätt Onaka, olja och sirap, lägg i bär, blanda. (Använd med fördel elvisp med degkrokar!)
Häll smeten i formen och jämna ut den så gott det går. Pensla på lite vatten och strö över pumpafrön och/eller sesamfrön.


Grädda 60-70 min (långt ner i ugnen)


Eagle Hill KitchenHär har jag bytt ut tranbären mot rivna morötter, riven ingefära och tillsatt hackade valnötter!


Fröknäcke Eagle  Hill Kitchen© november 2016


Förberedelser:
Sätt ugnen på 150 gr

Lägg ett bakplåtspapper på en slät plåt, pensla med olja.
Gör så här:

1 dl lantvetemjöl
1 dl rågmjöl
(eller 2 dl majsmjöl)
1½ tsk havssalt,
1 tsk fänkålsfrön och
½ tsk kummin mortelstöts tillsammans
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
1 dl rostade pumpakärnor
Blanda noga varefter

½ dl Rapsolja
2½ dl kokande vatten tillsätts och blandas noga.


Fördela smeten på plåten med slickepott.

Jag brukar pensla ett bakplåtspapper till med olja och lägga på smeten för att sedan kavla ut den tunt så att den täcker
hela plåten. Vik upp alla kanter mot smeten så att du får jämna
kanter på smeten. Lyft försiktigt bort bakplåtspappret och med
engångshandskar kan du enkelt jämna till smeten ytterligare.

Strö över lite extra frön/kärnor och tryck lätt ner de i smeten.

Ta en vass kniv och tryck ner eggen i önskad format innan du sätter
in plåten mitt i ugnen i ca 60 minuter. (Känn efter i mitten om brödet
känns torrt, om inte låt det stå ytterligare en stund.



Godmorgonfläta   Eagle Hill Kitchen© mars 2017


Du behöver till 2 bröd: (det går alldeles utmärkt att halvera satsen!)

50 gr jäst

2,5 dl vatten

2,5 dl mjölk (blir godast med mjölk, men du kan baka på bara vatten också)

2 tsk gott havssalt

1 msk socker

1 ägg, uppvispad

½ dl olivolja

1,5 l Vetemjöl Special (ca 9 hg)

Till pensling:

1 ägg, uppvispat
Sesamfrö

Så här gör du:

Värm degvätskan så att den blir ljummen.

Smula ner jästen, tillsätt ägget, olja, salt, socker, blanda väl.

Tillsätt mjölet och arbeta tills degen släpper bunken.
(OBS! Vetemjöl Special skall blandas längre än vanligt mjöl!)

Låt degen jäsa under duk i 30 minuter.

Arbeta sedan degen på lätt mjölat underlag och dela degen i 2 delar.

Skär av 1/3 på första deghalvan och dela den i 3 bitar, dela sedan
resten i 3 delar och rulla ut bitarna till ca 30 cm långa längder.

Lägg de tre grova längderna bredvid varandra och fläta ihop dem.
Börja i mitten.
Lägg den färdiga flätan på bakplåtspapper på plåten och platta till den lite.
Fläta de tre smala längderna på samma sätt och lägg de ovanpå den stora flätan. Platta ihop flätorna lite lätt.

(Upprepa processen om du gör 2 bröd.)

Låt flätorna/flätan jäsa i ca 25 minuter under duk.

Sätt på ugnen 200 grader.

Pensla med ägg och strö över sesamfrö.

Grädda ca 35-40 minuter långt ner i ugnen.

Dela med fördel bröden i mindre delar och frys in, tina sedan upp en
del när du vill få en riktig God morgon!



"Gott till kaffet"


Mandelformar  Eagle Hill Kitchen© mars 2019

Eagle Hill Kitchen

Back to the 60´s!

Min mamma och mormor tyckte om att baka (till skillnad mot mig), men om det är är något "Gott till kaffet" som jag är barnsligt förtjust i så är det fyllda Mandelformar!

Det här receptet tror jag hör hemma i "Sju sorters kakor" från 1963 och på den tiden hade man tydligen stort tålamod när man bakade!

Hur som helst, originalreceptet ger cirka 45 formar, men för mig går gränsen vid 20-22 stycken (halva satsen) då jag inte har särskilt mycket tålamod. 

Mandelformar  20-22 st  200o

50 gram skållad och finriven sötmandel (har du en mandelkvarn skall du naturligtvis använda den!)
(1 st skållad och finriven bittermandel om du vill)
50 gram socker
100 gram rumsvarmt smör
100 gram vetemjöl

Ovala "Mazarinformar" 
https://www.lyckasmedmat.se/bakformar/494-mazarinformar-ovala.html
Gör så här:

Rör socker och smör pösigt (elvisp går också bra)
Blanda ner mjöl och mandeln
Låt degen vila i plastfolie 30 minuter i kyle

Vänd först formen i mjöl och rulla sedan en köttbullestor boll och tryck sedan ut den i formen. Var noga med att inte kakdegen går över kanten. Placera sedan formarna på en ugnsplåt.

Grädda kakorna i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.

Låt kakorna svalna något i formarna innan de försiktigt lossas ur formarna och får kallna på galler.

Fyllning
Vispgrädde
Sylt (t ex Hallon, Hjortron, Vinbär)

Jag brukar fylla mina Mandelformar med vispad grädde smaksatt med vanilj och dekorera de med bär. 😋

Lycka till!


Bärpaj/er    Eagle Hill Kitchen© augusti 2018

Eagle Hill Kitchen

De här små portionspajerna är lite pillriga att göra, men fördelen är att de går att frysa och ta fram när "gottegrisen" inom dig pockar på uppmärksamhet!

Grundsatsen är för en pajform, 26 cm Ø, eller 20 st aluminiumformar.

Det här behöver du:

Frukt eller bär, ca 250 gr:

Plommon i klyftor (är absolut godast!)
Äpple i klyftor (pudra över kanel!)
Blåbär
Svarta Vinbär (Koka de gärna med socker så blir det inte så surt!)
Jordgubbar i skivor eller klyftor
Hallon

3/4 dl socker
125 gr smör
3 dl vetemjöl

Blanda och låt degen vila i kyl en stund. 

”Strössel” att strö över:

50 gr kallt smör
1 dl mjöl
3/4 socker

Blanda mjöl och socker först och hacka sedan smöret så det blir en ”grynig”
massa. Låt stå kallt.

Forma 20 st små bollar, tryck ut och klä folieformarna.
(Kavla ut och klä pajformen) 

Fördela bären (sylt) i formarna alt. i formen.

Fördela "strösslet".

Grädda formarna i mitten av ugnen i 5-7 minuter, 225 grader.
Pajform 12-15 minuter.

Serveras med vispad grädde eller vaniljglass! 


Mormors Äppelkaka    Eagle Hill Kitchen© september 2017



Till en kaka behöver du:

Ett par fina äpplen
En djup skål som du blandar kanel och socker efter smak
Smör (kylskåpskallt)
-----------------------
Sätt på ugnen 200-225 grader
-----------------------
Vispa ihop
2 ägg
1½ dl socker
därefter blandar du i
1½ dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver
-------------------------
Smörj en rund form med smält smör
-------------------------
Häll smeten i formen
Skala och klyfta äpplena och vänd de i kanel & sockret och tryck sedan ner de i smeten
Hyvla över smör så att smeten blir täckt
Strö över pärlsocker
Grädda ca 25 min
-------------------------
Servera kakan ljummen eller kall med vaniljsås eller vaniljglass!
Så mycket enklare än så här kan det väl knappast bli, eller hur! 😋




Muffar Eagle Hill Kitchen© september 2016



Förberedelser: Sätt på ugnen 200 gr. Ta fram 12 st muffinsformar      
Gör så här:
2 ägg och
2 dl socker vispas fluffigt

varefter
3 dl mjöl

2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker tillsätts och blandas


(smaksätt med; kardemummakärnor, ingefära, kanel till Äppelmuffar, kakao till Chokladmuffar, Citronzest till Citronmuffar etc…..)

Vispa sakta ner mjölblandningen och tillsätt

1 dl mjölk och
100 gr smält smör och blanda

Fördela i 12 formar


Lägg i fyllning; äppelkompott, banan, hallon/blåbär/…..

Strö över; mandelflarn, cocos, pärlsocker…..


Grädda i mitten i 10-12 minuter!



"petit chef´s" snabba Äppelkompott


Finhacka äpplen, tillsätt rörsocker, kanel och ingefära, blanda.

Ställ in skålen i mikron och lägg på mikrolock, tillaga i ca 5 minuter, låt svalna.


På spisen: värm försiktigt under omrörning tills äpplena mjuknar, tillsätt ev. vatten.

Låt svalna.


 
 

Kladdkakemuffar med Hallon & Lakrits  Eagle Hill Kitchen© oktober 2015


Chokladmuffins

Förberedelser:

Sätt på ugnen 200 grader
12 stycken aluminiumformar
1 dl tinade hallon + många fina hela hallon till garnering 
Lakritspulver 

Nu till smeten:

100 gr smält smör
2 dl vanligt socker
1 dl råströsocker
vispas kraftigt för hand, om elvisp – inte för snabbt

Vispa ner 2 ägg, ett i sänder
Tillsätt 2 msk kallt kaffe och smöret

Blanda knappt 2 dl vetemjöl med
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker 
1 krm salt
4 msk cacao
och vispa ner i smeten

Hallon & Lakritssmet

Mosa hallonen lätt i egen skål, tillsätt 3 tsk lakritspulver, 
3 msk smet och blanda. 

Fördela smeten i formarna och klicka över 1 stor tsk hallonsmet i mitten på varje muff.

Grädda i 15 min.

Vid servering lägger du i Hallonkesella i gropen, garnerar med fina hallon och avslutar med att sikta över florsocker!


Snabbkakor  Eagle Hill Kitchen© januari 2013
Russinkakor
De här kakorna står för sitt namn!
Det går verkligen snabbt att baka, lätta att göra och underbart goda!
De flyter ut lite under gräddningen och blir därför härligt knapriga
runt kanterna.

Det här behöver du till ca 50 stycken:
200 gram smör
1 ½ dl socker
4 dl vetemjöl
1 ½ dl russin
2 tsk bakpulver
Så här gör du:
Sätt på ugnen 225 grader.

Rör ihop smör och socker. Blanda mjöl, russin och bakpulver och rör ner allt i smeten.
Rulla ut bollar som läggs glest på bakplåtspapper. Platta till bollarna med gaffel och grädda dem i ca 5 minuter.

Erkännas skall är att jag brukar halvera satsen när jag blir toksugen på kakorna för då går det ännu snabbare att få kakorna i munnen! 😄