Translate

Recept

Vegetariskt


Eagle Hill Kitchen
Sötpotatisgnocchi med Champinjoner, Spenat, Ruccola, Tomater, Ramslök, Vitlök, Vitt vin, Grönsaksfond, Balsamico, Parmigiano Reggiano och Pinjenötter
Sötpotatisgnocchi 
Eagle Hill Kitchen© april 2018

2-3 portioner

2 st normalstora Sötpotatisar (färdigkokta ca 500 gr)
1 ägg
1 dl riven Parmigiano Reggiano
1 msk Zeta Olivolja Chili & Vitlök (eller din favoritolivolja)
½ tsk malt havssalt
½ tsk nymald svartpeppar
ca 3 dl Kungsörnen Mjöl av Vete & Rotfrukter
½ dl Potatismjöl

Gör så här:
Skala och koka sötpotatisen i saltat vatten. Låt svalna.

Pressa ner potatisen i en beredningsbunke. Tillsätt ägg, olja, ost, salt & peppar och blanda.
Tillsätt potatismjölet och ¾ av mjölet och blanda. Stjälp ur degen på bänken och tillsätt resten av mjölet och arbeta in det. Degen skall bli smidig men inte hård. Tillsätt eventuellt mer mjöl och knåda degen i minst 5 minuter. 
Låt vila på mjölat underlag i kylen en stund.

Eagle Hill Kitchen

Dela sedan ”bullen” i fyra delar och forma till tumtjocka rullar. Skär i ca 1 cm långa bitar. Tryck till bitarna lätt med en mjölad gaffel. Lägg bitarna på mjölad bänk eller på ett fat.

Koka upp vatten (med fördel i en traktörpanna) tillsätt salt och lite olivolja. Lägg ner gnocchin i omgångar och lyft upp med en hålslev när de flyter upp till ytan, efter ca 4-5 min, lägg över de på ett lätt oljat fat och låt de vila för att bli torra.

Under tiden tillagar du din sås, röra eller vad du nu har tänkt ut!

Hetta sedan upp olja och lite smör i en stekpanna och stek gnocchin så att den får lite gyllene färg.
Blanda ner den färdiga Gnocchin i din sås/röra eller lägg upp Gnocchin på ett eget serveringsfat!

Buon appetito!



Eagle Hill Kitchen
Sötpotatisgnocchi med Pancetta, Ruccola, Tomater, Rött vin, Köttfond, Vitlök, Balsamico, Parmigiano Reggiano och Pinjenötter



Zucchini & Sötpotatisbiffar
Eagle Hill Kitchen© juli 2017
 

Här serverar jag mina biffar med färsfylld Snackpaprika & Tzatziki!

Grunden:

1 zucchini
1 stor sötpotatis
1 helt ägg + en äggula
3 msk potatismjöl
2 msk olivolja
Salt, svartpeppar

Panko till panering

Riv zucchini och sötpotatis grovt var för sig med ett rivjärn. Lägg upp på tallrik, strö över salt och lägg en tallrik över och placera något tungt över som press (mortel t ex). Låt stå minst 15 min och krama sedan ut så mycket vätska som möjligt.

Blanda zucchini och sötpotatisen med resten av ingredienserna.

Nu kan du smaksätta med exempelvis:

·         Smulad Feta & Oregano

·         Parmesan & Basilika 

Kryddor & Örter

·         Ramslök

·         Vitlök

·         Chiliflakes

·         Koriander

·         Finstrimlad salladslök

Blanda ner dina smaktillsatser och forma sedan smeten till små biffar. Vänd biffarna i Panko och låt de vila en stund.
Under tiden så hettar du upp olja och en klick smör i en stekpanna.

Stek till fin stekyta, 2–3 min per sida.

Du kan med fördel hålla biffarna varma i ugnen, 100o.




Soppa / Soup

Sötpotatissoppa med Chorizoströssel och rostade Pumpafrön
Eagle Hill Kitchen© oktober 2017

Det här behöver du:

2 st normalstora sötpotatisar (ca 500 gr)

5-6 mjöliga potatisar

4-5 st jordärtskockor

1 stor fin röd lök

1 liten färsk fänkål alt. en halv stor

2-3 vitlöksklyftor

Olivolja

Salt

3 msk grönsaksfond 

3 msk kycklingfond

ett par nypor torkad ramslök

½ tsk chili

½ tsk cayennepeppar

1-2 msk finriven ingefära 

3 dl kokande vatten (+ 3-4 dl)

½-1 dl vitt vin

1-2 dl vispgrädde

Salt & Svartpeppar

Till garnering:

1 Chorizo

Pumpakärnor

Gör så här:

Sätt på ugnen 225o

Skala och klyfta/dela rotfrukterna.

Ringla olivolja i en långpanna och fördela allt och strö över havssalt, gärna rökt och vänd rotisarna så de blir oljiga runt om.

Rosta i ugn ca 20 min tills de känns mjuka och har fått lite färg.

Grovhacka lök, fänkål och vitlöksklyftorna.

Under tiden skär du tunna slantar av Chorizo och fräser upp i smör så att de får en lätt knaprig yta och låter de sedan kallna. Hacka därefter slantarna i mindre bitar "strössel".

Pumpafröna rostar du lätt i torr stekpanna och saltar efteråt (finns även rostade att köpa). 

I en stor gryta fräser du löken och fänkålen. Därefter tillsätter du grönsaksfond, kycklingfond, ett par nypor torkad ramslök, chili, cayennepeppar, 1 ingefäran och det heta vattnet som får koka upp.

Ta av grytan från plattan och lägg ner de rostade rotfrukterna och fördela de försiktigt med mixer.
Späd med mer vatten så att du får en fin slät pure.

Tillsätt sedan 3-4 dl vatten, grädden och vinet. Krydda med salt och nymald svartpeppar, smaka av -  krydda lite till?

Låt sedan soppan koka upp och sjuda i 10 minuter.

Smaka av innan servering och späd med vatten om du tycker att den blev för tjock.

Servera soppan rykande varm toppad med Chorizoströsslet & Pumpafrön och lite lätt ringlad olivolja över!





Rotfruktsoppa med Baconströssel och lättrostade Pumpafrön
Eagle Hill Kitchen© mars 2017


Rotfruktsoppa

Det här behöver du:

2 normalstora sötpotatisar (ca 500 gr)

5-6 mjöliga potatisar

4-5 st jordärtskockor 

2 morötter
1 stor fin röd lök och

2 bananschalottenlökar

1 vitlöksklyfta

1 dl vitt vin

2-3 msk kycklingfond

2 tärningar grönsaksfond 

½ tsk råströsocker

ett par nypor torkad ramslök

ett par nypor hackad persilja

ett par nypor hackad koriander

½ tsk finhackad chili

½ tsk rökt paprika

1-2 msk finriven ingefära

1 msk finriven gurkmeja

nymald svartpeppar

salt (med fördel Havssalt)

5 dl vatten

2 dl vispgrädde

½-1 pkt Bacon

Pumpafrön

Smör & Olivolja

Gör så här:

Skala och klyfta/delarotfrukterna.
Grovhacka lökarna.

Hetta upp en stor gryta tillsammans med en klick smör, en ordentlig skvätt olivolja och ett par nypor havssalt.

Sänk värmen och blanka all lök utan att det tar färg.

Lägg i rotfrukterna, tillsätt ett par nypor råströsocker och vänd bitarna så att de blir glansiga.

Tillsätt vinet och låt det ånga av varefter du tillsätter kycklingfond, tärningar av grönsaksfond, ramslök, persilja, koriander, chili, rökt paprika, ingefäran, gurkmeja, nymald svartpeppar och 5 dl hett vatten och låt det koka upp, sänk värmen och lägg på lock. (Ca 40 min)

Under tiden steker du upp bacon (½ pkt räcker till 2 personer) och låter det de rinna av på hushållspapper.

När de har kallnat hackar du sönder bitarna.

Pumpafröna rostar du lätt i torr stekpanna och saltar efteråt (finns även färdigrostade att köpa).

När rotfrukterna är klara (känn med sticka) tar du grytan från plattan och låter det svalna lite, varefter du mixar allt försiktigt så att du får en fin slät pure.

Tillsätt 1-2 dl vispgrädde och mixa snabbt ihop soppan. Blir soppan för tjock späder du med lite vatten.

Smaka av och - krydda lite till? Lite mer vin? Salt? Peppar?

Låt sedan soppan sjuda på svag värme i 10 minuter.

Servera med baconströsslet, pumpafrön och lite lätt ringlad olivolja över!



Pasta


Eagle Hill Kitchen

Det här är en utav alla rätter som jag har avnjutit under mina Gourmetresor genom åren.

Jag gjorde min första gourmetresa till Teneriffa 2008 och bodde nere i turistorten Playa Las Americas. Efter att ha ätit spansk mat på ett flertal kanariska Meson´s började mina smaklökar att knorra! För att stilla missnöjet tipsade receptionisten på hotellet om den nyöppnade Ristorante Bianco, och det resulterade i att deras Pasta Bianco följde med mig hem till mina smaklökars stora glädje!

Pasta Bianco
Eagle Hill Kitchen© mars 2019

Detta recept räcker till 4 portioner…...(kanske!)

Ingredienser

2 st kycklingfiléer
1 pkt bacon
8-10 fina champinjoner
1 kruka färsk salvia
2-3 vitlöksklyftor
1 röd lök
½ dl vatten
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
2 msk kycklingfond
1 msk balsamicovinäger
8-10 körsbärstomater, halverade

Kryddor:
Muscot (ca ½ tsk)
Chicken & Steak, Santa Maria
Tellicherry Blackpepper, Santa Maria
Havssalt
Råströsocker (ca 1 krm)
Smör
Olivolja

Pasta:
Bavette, Linguini eller Tagliatelle

Gör så här

Putsa filéerna och skär de i små bitar/strimlor

Strimla baconet

Skiva champinjonerna tunt (om de är stora, dela de gärna på mitten först)

Skär löken i små klyftor

Tryck till vitlökarna och skiva dem tunt

Värm upp en stor stekpanna och tillsätt 1-2 msk olja och en klick smör, lägg i vitlöken och baconet. Låt det fräsa en stund och sedan tillsätter du löken och champinjonerna. När löken känns ”al dente” tillsättes vinet som får ånga av, ställ sedan pannan åt sidan.

Eagle Hill Kitchen

Plocka 10-15 fina blad av salvian och fräs de lätt i en separat stekpanna tillsammans med smör, lägg sedan bladen på hushållspapper.

Hetta upp stekpannan igen med olja och tillsätt en klick smör. Bryn kycklingen och krydda med Chicken & Steak och en skvätt vin. Låt vinet ånga av.

Eagle Hill Kitchen

Lägg sedan över kycklingen i pannan med champinjonerna.

Tillsätt kycklingfonden, råströsocker, balsamico, muscot och grädden.
Låt koka upp och tillsätt vatten till lagom konsistens.
Smaka av med salt och peppar (kanske lite mer balsamico? vin?!)
Sänk värmen, lägg i salvian och låt småputtra tills du känner dig säker på kycklingen.

Eagle Hill Kitchen

Lägg i tomaterna och låt de mjukna. 

Servera med pasta, nyriven Parmesan och ställ fram svartpepparkvarnen.

I Italien så blandar man såser/grytor med pastan innan man serverar, typ Carbonara, men det går alldeles utmärkt att ställa fram pastan och pannan var för sig på bordet.

Boun appetito!





Fisk / Fish

Torskryggfilé med Dijonsås, Pumpamos och Potatisros

Eagle Hill Kitchen© december 2015


Torskrygg
Det här ljuvliga rätten har jag återskapat efter en resa till Gran Canaria.
Restaurangen heter Casito Mediterranio och ligger i Puerto Mogan. 


Pumpa- och potatismos
1 butternutpumpa skalas och delas i mindre bitar
3-4 mjöliga potatis skalas och delas i mindre bitar och får koka i saltat vatten tills de är mjuka, därefter ångas de av ordentligt.
Vispa pumpan och potatis med en rejäl klick smör och salta och peppra.
Några msk grädde kan tillsättas så att moset blir fluffigt.

Potatisros
Sätt ugnen på 225 gr
Skiva 3-4 fasta potatisar tunt och lägg de i 2-3 lager likt en ananasring.
Salta och peppra och ringla över lite olja och sedan in i ugnen ca 20 min.

Grönsaksbädd
Här kan man ta det man vill och grilla i ugnen. Jag blandade Haricots verts, Zucchini, Tomater och Rödlök som jag fördelade i en ugnsfast form och ringlade över lite olivolja, lite flingsalt och svartpeppar. Sätt in grönsakerna samtidigt som du sätter in potatisrosorna.

Torskryggen lättrimmas med havssalt, gärna rökt, i 10 minuter, torkas av och steks sedan i smör, 2-3 minuter på varje sida, ös fisken med smöret under tiden.

Dijonssås
Smält 25 gr smör och tillsätt ett par msk mjöl och 1 dl grädde. Fortsätt med ½ dl vitt vin (jag använder alltid Tommasi Adorato (2147) och ett par msk dijonsenap. Späd med vatten och smaka av med salt, råströsocker och svartpeppar.

Garnera med lite rostade och saltade pumpafrön över fisken och lite finhackade tomater på Potatisrosen.


Det kan inte bli bättre!





Nu är det dags att presentera en favorit – nämligen Savoykålen!



Savoykålen kommer ursprungligen från Savoyen i sydöstra Frankrike och gjorde sin debut här i Sverige under 1600-talet. 

Den här krabaten, precis som torskryggfilén har den blivit utsatt för ett flertal olika trix och varianter i mitt kök och jag bara avgudar den!
Den är dessutom väldigt vacker, bladen i sig ser ut som ett askträd i full lövning. Kål är dessutom en nyttig grönsak som vi borde äta året om. 

Det finns åtskilliga sorter att välja på, den är billig och framför allt mycket välgörande för hälsan.

Nog om detta, här kommer trolleriformeln till min nyttiga middag med ”grädde på moset”!
Receptet är för 2 (det är enklare att öka än att minska recept).


Torskryggfilé med Baconströssel, ugnsrostade Rotfruktstavar, Parmesangräddstuvad Savoykål och en liten C-vitaminkick
Eagle Hill Kitchen© oktober 2016

Torskrygg

Torskryggfilé
Lättrimma 2 st filéer med Himalyasalt eller Havssalt, gärna med örter i ca 15 minuter.

Rotfruktstavar
Sätt ugnen på 200 grader. I en ugnsfast form häller du ett par msk olja och lägger i en klick smör.
Skala rotfrukter och skär de i stavar. Jag skalade svartrot, rättika, jordärtskocka och fast potatis.
Lägg rotfrukter i en bunke med kallt vatten så att de inte mörknar.
Ställ in formen i ugnen så att smöret smälter, smöret får inte brännas!
Ta ut formen och krydda med salt, svartpeppar, några nypor råströsocker och torkade örter som du gillar. Häll av vattnet och torka rotfrukterna varefter du lägger de i formen och vänder dessa så att de blir ordentligt smorda. In i ugnen i ca 20 minuter och vänd stavarna ett par gånger under tillagningen.


C-vitaminkick
Finhacka tomater, paprika, röd lök och färsk strimlad basilika, häll i lite vitvinsbalsamico och lite olivolja. Tillsätt lite salt, nymald svartpeppar och varför inte hackad färsk koriander och ramslök!
Blanda och låt stå kallt.


Baconströssel
Till 2 personer behöver du ½ paket bacon. Strimla det och fräs upp i stekpanna med lite smör.
Ta upp baconet och lägg de i en skål. Spar smöret till torsken!


Parmesanstuvad Savoykål
Till 2 portioner behövs 4 stycken fina stora blad. Skär bort stammen och dela bladen på mitten och strimla dem. Värm upp stekpanna med lite olja och en klick smör och blanchera bladen utan att de tar för mycket färg. Häll i 1 dl vatten, ½-1 dl vitt vin och låt det koka upp. Tillsätt en grönsaksbuljongtärning (eller 2-3 msk kycklingfond), 2 dl vispgrädde, sänk värmen och låt stuvningen sjuda tills den har kokat ihop. Tillsätt nyriven parmesan, ca 2 dl, smaka av med salt, svartpeppar och ev. lite vit balsamicovinäger. Nu borde den smaka bra så sänk värmen och låt den stå och vänta på torsken.


Tillagning av torsken
Torka av fisken ordentlig med hushållspapper.
Hetta upp stekpannan med baconsmöret och tillsätt ordentlig klick med smör.
När smöret börjar fräsa lägger du i filéerna och låter de steka i ca 2-2½ minut varefter du vänder dem. Ös gärna över med smöret under stekningen (2-2½ minut). Ta av pannan och lägg på lock.


Så där ja, nu borde allt vara under kontroll och färdigt att servera på varma tallrikar!