Translate

tisdag 22 november 2022

Torskrygg med Parmesangräddstuvad Savoykål

 Torskryggfilé med Baconströssel, ugnsrostade Rotfruktstavar, Parmesangräddstuvad Savoykål och en liten C-vitaminkick


Torskrygg

Torskryggfilé
Lättrimma 2 st filéer med Himalyasalt eller Havssalt, gärna med örter i ca 15 minuter.

Rotfruktstavar
Sätt ugnen på 200 grader. I en ugnsfast form häller du ett par msk olja och lägger i en klick smör.
Skala rotfrukter och skär de i stavar. Jag skalade svartrot, rättika, jordärtskocka och fast potatis.
Lägg rotfrukter i en bunke med kallt vatten så att de inte mörknar.
Ställ in formen i ugnen så att smöret smälter, smöret får inte brännas!
Ta ut formen och krydda med salt, svartpeppar, några nypor råströsocker och torkade örter som du gillar. Häll av vattnet och torka rotfrukterna varefter du lägger de i formen och vänder dessa så att de blir ordentligt smorda. In i ugnen i ca 20 minuter och vänd stavarna ett par gånger under tillagningen.


C-vitaminkick
Finhacka tomater, paprika, röd lök och färsk strimlad basilika, häll i lite vitvinsbalsamico och lite olivolja. Tillsätt lite salt, nymald svartpeppar och varför inte hackad färsk koriander och ramslök!
Blanda och låt stå kallt.


Baconströssel
Till 2 personer behöver du ½ paket bacon. Strimla det och fräs upp i stekpanna med lite smör.
Ta upp baconet och lägg de i en skål. Spar smöret till torsken!


Parmesanstuvad Savoykål
Till 2 portioner behövs 4 stycken fina stora blad. Skär bort stammen och dela bladen på mitten och strimla dem. Värm upp stekpanna med lite olja och en klick smör och blanchera bladen utan att de tar för mycket färg. Häll i 1 dl vatten, ½-1 dl vitt vin och låt det koka upp. Tillsätt en grönsaksbuljongtärning (eller 2-3 msk kycklingfond), 2 dl vispgrädde, sänk värmen och låt stuvningen sjuda tills den har kokat ihop. Tillsätt nyriven parmesan, ca 2 dl, smaka av med salt, svartpeppar och ev. lite vit balsamicovinäger. Nu borde den smaka bra så sänk värmen och låt den stå och vänta på torsken.


Tillagning av torsken
Torka av fisken ordentlig med hushållspapper.
Hetta upp stekpannan med baconsmöret och tillsätt ordentlig klick med smör.
När smöret börjar fräsa lägger du i filéerna och låter de steka i ca 2-2½ minut varefter du vänder dem. Ös gärna över med smöret under stekningen (2-2½ minut). Ta av pannan och lägg på lock.


Så där ja, nu borde allt vara under kontroll och färdigt att servera på varma tallrikar! 

onsdag 10 november 2021

Helstekt Fläskytterfilé med Rissole potatis, Cavasås toppad med Pistagenötter

Eagle Hill Kitchen

Helstekt Fläskytterfilé med Rissole potatis, Cavasås toppad med Pistagenötter

Det här är en "Copy Cat" som jag tog med mig hem från Gastrobar La Kocina i Las Americas på Teneriffa för några år sedan (som tyvärr har stängt nu) och jag har gjort den många gånger för den är så fantastiskt god. Originalet var tillagad på Iberiagrisfilé, men det går "lika bra med selleri"!

Av erfarenhet vet jag att Fläskytterfilé är svår att få till, och därför delar jag med mig av mitt trolleri - jag marinerar den först!

I min Marinad har jag på ett ungefär:
2-3 msk Kalamata Olivolja
2 msk Japansk soja
1-2 msk Flytande Pinjehonung
1 msk Balsamvinäger
1 halv liten hel vitlök, krossad
1 par droppar Liquid Smoked
Ett par nypor krossad Rosépeppar

Marinera filén i minst 2 timmar eller över natten.
Därefter bryner du den runt om i smör och saltar & svartpeppar generöst.
Lägg sedan filén i en ugnsfast form och sätt in i ugnen (175° ) i ca 20 min eller tills filén har en innertemperatur på 64-65 grader. Låt den sedan vila under folie för att gå färdigt.

Jag lovar att du har inte ätit en mörare och smakrikare Fläskytterfilé om du gör som jag! 

Tillbehören kan självklart varieras efter humör, här har jag som du ser Rissolepotatis och Cavasås.

Det går lika bra med ”selleri”, Dragon- & Dijonsenapsås, Rödvinssås, Champinjonsås etc. 

Pommes Anna funkar utmärkt, likaså Potatisgratäng etc.

onsdag 2 september 2020

Moussaka

Precis som med många andra rätter i Grekland så görs Moussaka på olika sätt. Varje ö har sin variant och jag har min. 

Moussaka 6-8 p

2 fina stora aubergine

6-8 fasta potatisar

5-6 hg köttfärs

2 dl Grekisk olivolja

1 stor gul lök

1 Vitlöksklyfta, pressad

2 msk tomatpuré

1 burk krossade tomater

1½ dl vitt torrt vin (gärna grekiskt)

Salt, peppar, ½-1 tsk Kanel, ½ tsk Muskot

1-2 dl Riven Kefalotiri (går bra med Parmesan Reggiano minst 24 mån) 


Så här gör du:

Börja med att skölja auberginerna och skär de i centimetertjocka skivor. Lägg skivorna på ett fat och salta (vattna ur dem, ca 30 min).

Köttfärssås

Hacka lök och bryn den tillsammans med köttfärsen i ett par msk olja. Krydda med salt, peppar, vitlöken, kanel och muskot.

”Flytta” färsen mot pannans sidor så att du får en tom yta i mitten. Häll en skvätt olja där och tillsätt tomatpurén och ”bränn” av den. Blanda med färsen och tillsätt vinet, låt vinet reducera till hälften och därefter i med tomaterna. Låt småputtra tills vätskan nästan har försvunnit. Sätt ugnen på 175o

Skala potatisen och skiva den. Torka potatisen i en kökshandduk av bomull.

Hetta upp olja i en stekpanna och fritera potatisen lätt.

Skölj auberginskivorna och torka de med hushållspapper eller kökshandduk av bomull.

Stek därefter skivorna i rikligt med olja så att de får en gyllene färg.




Béchamelsås

25 gr margarin

½ dl vetemjöl

6 dl mjölk (kokas upp och får svalna)

3 ägg

1 dl riven ost

1 tsk salt

2-3 krm Muskot

Smält margarinet och i en kastrull och vispa ner mjölet och låt det fräsa en stund (tar bort mjölsmaken). Tillsätt mjölken under lätt vispning. Tillsätt Muskot och salta.

Tag kastrullen av värmen, rör ner osten och knäck ett ägg i taget och vispa ned det. Såsen ska bli trögflytande.

Montering

Smörj en ugnsfast form och lägg potatis i botten. Lägg sedan ett lager aubergine och därefter köttfärssås. Varva sedan aubergine och köttfärsen, avsluta med att hälla över béchamelsåsen.

Strö rikligt med riven ost över och gratinera i ugn ca 30 minuter.





Kalí órexi!

torsdag 9 april 2020

Tavernello Organico

Eagle Hill Kitchen

Tavernello Organico Collezione Trebbiano Chardonnay 2018

Det här vinet är en klar överraskning med tanke på priset!
Det är inte lätt att hitta ett bra matlagningsvin, men nu tror jag
faktiskt att jag har gjort det!

Vinet doftar mycket fruktigt, likt en appassimento med inslag av mogna päron, äpple, gula plommon och mandel.

Smaken är mycket fruktig, fyllig och lätt smörig med toner av äpple, päron och
citrus. Avslutet har en lång lätt krispighet som kittlar till i tungslutet.

Jag vill inte gärna dricka det rakt av, men den är perfekt att tillaga en Risotto på, smaksätta såser och grytor med!

Druvor: Trebbiano 70%, Chardonnay 30%

Producent: Vinkoperativet Caviro i hjärtat av Emilia-Romagna , Rubicone i nordöstra Italien.
Läs mer om Caviro här! 

Importör: Prime Wine Sweden AB

Det är inte alla Systembolag som har vinet i sitt sortiment, men den går att beställa.

Systembolaget nr:  79289,  69 SEK


torsdag 26 mars 2020

Passorone Appassimento Organic

Eagle Hill Kitchen


Passorone Appassimento Organic 

Det här är ett överraskande gott italienskt vin framställt på en blend av druvorna Merlot, Sangiovese och Cabernet Sauvignon.

Det är ett lätt fylligt och smakrikt vin med generösa inslag av mörka körsbär, plommon, färska örter, choklad, vanilj, kaffe och fat. Vinet har lagrats på franska ekfat i 6 månader vilket ger vinet en vacker rubinröd färg, härliga aromer och en välbalanserad fruktig doft med inslag av körsbär, fat och vanilj. Avslutningen är hyffsat lent och eftersmaken är lång och ger mersmak! 😃

Producent: Vini Buoni AB
Leverantör: Oenoforos AB

Systembolaget nr: Nr 78625, 99 SEK


onsdag 26 februari 2020

Collevite Falerio Pecorino Organic, 2018

Eagle Hill Kitchen

Collevite Falerio Pecorino Organic, 2018

Det kan vara lite förvirrande att pecorino både är namnet på en druva och Italiens magnifika fårost, men det här vinet smakar definitivt inte pecorino (fårost på it.) – tvärtom! 

Doften har tyngd och en intensiv arom av galiamelon och gråpäron. 
Smaken är fyllig och fruktig med fin syra och inslag av mogen galiamelon, nektarin, päron, citrusskal och honung.

Vinet passar perfekt till min matlagning, men i mitt tycke lite väl tung att dricka.

Vinet passar säkert bra till rätter av fisk eller kyckling och serveras kylt, 8-10°C.

Druvsort: 100% Pecorino

Producent: Collevite  
Importör: Chris-Wine AB

Vinet kanske inte finns på ditt Systembolag, men går att beställa hem.

Systembolaget Art.nr: 2391, 79 SEK



LOHAS Viñedos 2018


Eagle Hill Kitchen


Det här nya ekologiska spanjoren är inte bara en god överraskning, det här är ett vin framställt av två hängivna vinaktivister, Pepe Raventós och Chelsea Hoff. Vinet kommer från provinsen Requena och är gjort på ekologiska druvor som växer utan konstbevattning på gamla vinrankor och skördas för hand.

Vinet doftar som en spanjor ska göra, den är omfamnande, lätt blommig med nyanser av hallon, mogna körsbär, nyanser av vanilj och fat.
Smaken är livfull och charmig – precis som tempranillodruvan ska vara med sin varma vaniljton och touchen av kryddnejlika. Det är ett bärigt vin utan syltighet och det har en lagom len kryddighet som avrundar det hela.

Vinet passar väldigt bra till medelhavsmat, pasta, grillad fisk och kött. Serverar du vinet lätt kylt vid en temperatur om cirka 16-18 grader och luftar det blir det perfekt. På etiketten hittar du innehållsförteckningen, något som konstigt nog inte tillhör vanligheterna i vinvärlden!



Druvor: Tempranillo (90%), 5% Monastrell och 5% Bobal
Producent: LOHAS Viñedos SL
Leverantör: Indepented Wine Company
Lanseringsdatum: 2019-11-25
Systembolaget Art nr: 79799, 139 SEK

Läs mer om vinmakarna här ⇨ 🍷