Tzatziki kan göras på många sätt. På vissa tavernor smaksätts den med dill, mynta eller rivna morötter. Den här är min traditionella.
Tzatziki (räcker
till ca 4 personer)
Det här behöver du:
¾ gurka
Ett par
nypor havssalt
2-4 dl
grekisk yoghurt
1-2
vitlöksklyftor, pressade
½ tsk
citronsaft
1 – 2 msk grekisk olivolja
Gör så här:
Skala gurkan
och riv den grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan på en tallrik och strö över
saltet. Lägg en tallrik över och placera en tyngd över och låt gurkan stå i rumstemperatur
i minst 30 minuter.
Blanda yoghurt
med vitlök, salt, citronsaft och olja.
Pressa ur så
mycket vatten som möjligt ur gurkan och blanda sedan ner den i yoghurten.
Garnera
gärna med en Kalamataoliv.
Låt stå
kallt innan servering.